Mitä tapahtui Nokialle, aikansa edelläkävijälle?

Nokia on yksi tunnetuimmista suomalaisista yrityksistä maailmanlaajuisesti ja se on menestyksekkäästi toiminut puhelinvalmistajana jo lukuisia vuosia. Tässä artikkelissa pohditaan lähinnä Nokian nousua ja laskua sekä sitä, mitä Nokian tarina on kenties opettanut. Miltä Nokian tulevaisuus näyttää? Onko yrityksellä vielä tulevaisuutta näinä maailmantalouden epävarmoina aikoina? Nokia on tärkeä suomalainen yritys, jonka kohtalonkulku ja menestystarina ovat olleet hämmästyttäviä. Nokian matkapuhelinten ansiosta yritys saavutti suuren maailmanlaajuisen tunnettavuuden.

GSM-verkoista älypuhelimiin

Nokia oli maailman johtava mobiilialan yritys, jonka juuret ovat syvällä Suomessa. Nokia aloitti toimintansa vuonna 1865 nokialaisessa tehtaassa, Nokia Aktiebolagissa, jonka mukaan yritys sai myös alun perin nimensä Nokia. Yhtiö toimi alkuun kumialan, puunjalostuksen ja kaapelialan yhtiönä. 1960-luvulla Nokia alkoi kehittää radioteknologiaa ja 1980-luvulla se aloitti matkapuhelimien tuotannon.

1980-luvulla yritys aloitti GSM-verkkojen kehittämisen ja jo 1990-luvulla se oli maailman johtava matkapuhelinvalmistaja. 2000-luvun alussa yrityksen liikevaihto nousi ennennäkemättömiin lukemiin ja menestyksen huippu osui vuodelle 2007, jolloin Nokia oli maailman suurimpia alan yrityksiä. 2000-luvulla Nokia lanseerasi Maemo-verkkoympäristön mobiililaitteilleen ja vahvisti siten asemaansa maailman johtavana mobiiliteknologian tarjoajana. Tästä hieman myöhemmin Nokia lanseerasi ensimmäisen Symbian-käyttöjärjestelmän aloittaen samalla sen uuden strategian tuottaa puhelimia erilaisille kuluttajaryhmille. 2010-luvulla yrityksen menestys hiipui ja vuonna 2013 Microsoft osti Nokian mobiilipalvelut.

Nokia on jatkanut kehitystyötä ja lanseerannut useita uusia laitteita, mukaan lukien N-sarjan älypuhelimet ja Lumia-sarjan laitteet vuodesta 2009 lähtien. Tällä hetkellä Nokia on vahvistanut asemaansa maailmanlaajuisena johtavana innovaattorina mobiiliteknologiassa. Helsingin pörssissä Nokia Oyj on ollut jo vuosia vaihdetuin osake. Mikäli olet kiinnostunut osakesijoittamisesta, tutustu Nokian osakkeisiin tarkemmin esimerkiksi netissä.

Nokian lasku 2010-luvulla

Nokia oli vuosia maailman johtavia mobiiliyhtiöitä. Yhtiön menestys perustui innovaatioihin ja kykyyn tuottaa laadukkaita tuotteita. Nokia alkoi kuitenkin kärsiä markkinaosuuksien ja liikevoittojen laskusta. Yritys ei pystynyt vastaamaan uusimpien verkkoteknologioiden haasteisiin ja kansainvälisten kilpailijoiden hyökkäyksiin. Nokia oli epäonnistunut tuottamaan älypuhelimia, joilla oli yhteensopivuus kaikkien kolmansien osapuolten sovellusten kanssa. Vuonna 2013 yhtiö myi älypuhelin- ja tablettiliiketoimintansa Microsoftille.

Nokia alkoi hiljalleen menettää markkinaosuuttaan kilpailijoilleen, kuten Applen ja Samsung Electronicsille. Vuonna 2013 yhtiön markkina-arvo oli laskenut roimasti ja tuolloin Nokia myös ilmoitti aikeistaan sulkea vanhan puhelinliiketoimintansa ja siirtää fokuksen datateknologioihin. Nokia myi viimeiset mobiiliyksikkönsä Microsoftille vuonna 2014 ja se siirtyi täysin verkkoon perustuvien palvelujen tarjoamiseen. Sen jälkeen se on pyrkinyt kehittämään muun muassa 5G-verkkoja.

Yhtenä syynä Nokian romahdukseen oli se, että se ei pystynyt vastaamaan muuttuvien markkinoiden tarpeisiin. Nokia ei myöskään vastannut laadukkaasti uusien ja nopeampien älypuhelimien kysyntään, jonka Apple ja Samsung olivat luoneet. Lisäksi yritys ei onnistunut hyödyntämään uusia teknologioita, kuten esimerkiksi 4G-verkkoja.

Nokian tulevaisuus näyttää valoisalta

Maailmantalouden epävarmoista näkymistä huolimatta Nokia arvioi kysynnän jatkuvan vahvana myös vuonna 2023. Nokia on vuosien saatossa osoittanut kykynsä kehittyä tekniikan edelläkävijänä ja tarjoaa laajan valikoiman tuotteita kaikenlaisille kuluttajille. Nokia on myös sitoutunut parantamaan asiakaspalveluaan ja lisäämään jatkuvasti uusia toimintoja ja ominaisuuksia omiin tuotteisiinsa. Tulevaisuudessakin Nokia voi siis yhä pysyä yhtenä maailman menestyneistä teknologian toimittajista, joka tarjoaa laadukkaita tuotteita ja palveluita.

Nokia yrityksenä on aina ollut vahva ja se on pysynyt alan toimijana jo monien vuosikymmenten ajan. Nokian laitteet ovat tulleet todellisiksi innovaatioiden tukijoiksi sekä lukuisissa kuluttaja- että liiketoimintaympäristöissä. Nokia haluaa jatkossakin tarjota parhaita mahdollisia tuotteita, palveluita ja ratkaisuja asiakkailleen, minkä ansiosta Nokia on sertifioinut itsensä johtavan maailmanlaajuisen mobiiliteknologian toimittajaksi.