Windows 11 kokemuksia

Lähes kymmenen vuotta sitten Microsoft paljasti Windows 10:n olevan viimeinen versio käyttöjärjestelmästään. Sitten Microsoft päättikin toisin ja loi 11. Windows-version, jonka se kertoi päätyvän korvaamaan Windows 10:n. Vuosien 2021 ja 2022 välisenä aikana Windows 11 tulee siis virallisesti markkinoille.

Kaiken kaikkiaan Windows 11 on askel oikeaan suuntaan. Vaikka se ei mullistakaan tapaa, jolla hyödynnämme digitaalista maailmaa. Tämä uusin julkaisu perustuu Windows 10:een ja tuo mukanaan modernin estetiikan sekä joitakin hyödyllisiä tuottavuusominaisuuksia. Ruoho ei kuitenkaan ole aina vihreämpää aidan toisella puolella. Jotkin muutokset varmasti turhauttavat käyttäjiä, ja uusien ominaisuuksien osalta Windows 11 ei paljoakaan eroa 10:stä. Ja aivan kuten useampien päivitysten kohdalla, käyttäjät ympäri maailmaa miettivät: pitäisikö meidän päivittää? Otetaanpa selvää.

Lataaminen ja asennus

Windows 11:n asentaminen on ilmaista kaikille Windows 10:n käyttäjille, joilla on yhteensopiva tietokone. Se tulee myös esiasennettuna kaikkiin uusiin tietokoneisiin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa Windows 11:een, vaikka järjestelmäsi täyttäisikin kaikki yhteensopivuusvaatimukset. Jos kieltäydyt päivitysmahdollisuudesta, se ei haittaa, sillä Windows 10:n käyttöikä päättyy 14. lokakuuta 2025. Se tarjoaa siis vielä neljä vuotta tärkeitä ominaisuuspäivityksiä ja tietoturvakorjauksia, ennen kuin Microsoft poistaa sen käytöstä. Siihen mennessä Windows 11:n pitäisi toimia mutkitta (ja saatat joutua päivittämään laitteistosi joka tapauksessa).

Windows 11:n arvostelut ovat melko myönteisiä, joten kannattaa kokeilla tätä uusinta versiota. Sinulla on kuitenkin vain 10 päivää aikaa päivityksen jälkeen vaihtaa takaisin Windows 10:een. Sen jälkeen sinun on tehtävä puhdas asennus (poistettava kaikki tietosi), jotta pääset takaisin Windows 10 -käyttäjäksi.

Voit lukea lisää tietoa Windows 11:n asentamisesta täältä: https://windows11ilmaiseksi.fi/

Järjestelmävaatimukset

Windows 11:n järjestelmävaatimukset voivat olla joillekin este sen käyttöönotolle. Tarvitset Intelin tai AMD:n uudemman prosessorin, ja mikä tärkeintä, järjestelmässäsi on oltava tuki TPM 2.0:lle. TPM on periaatteessa laitteiston turvaprosessori nykyaikaisissa tietokoneissa. Lähes kaikki pöytätietokoneet ja kannettavat tietokoneet tukevat TPM 2.0:aa, mutta muista tarkistaa luettelo TPM:ää tukevista emolevyistä, jos rakennat oman tietokoneen. Windows 10:ssä ei ole tätä rajoitusta.

Windows 11:n pystyy periaatteessa asentamaan tukemattomaan laitteistoon, mutta emme suosittelisi sitä. Microsoft voi lopettaa sellaisten järjestelmien tukemisen, joita ei ole sertifioitu Windows 11:lle, ja et ehkä enää saa kriittisiä tietoturvapäivityksiä.

Merkittävimmät erot 10 ja 11 välillä

Design

Windows 11 tarjoaa käyttöliittymän, joka muistuttaa enemmän Mac-käyttöjärjestelmää. Näitä samanlaisuuksia ovat muun muassa pastellivärit, pyöristetyt kulmat kaikissa ikkunoissa ja edeltäjäänsä kaikin puolin puhtaamman näköinen käyttöliittymä. Microsoft yksinkertaisti käyttöliittymää niin paljon kuin mahdollista luodakseen toimivan tilan sekä työskentelyyn, että pelaamiseen.

Käynnistä-valikko/tehtäväpalkki

Microsoft on siirtänyt Käynnistä-valikon ja tehtäväpalkin näytön keskelle; käyttäjät voivat kuitenkin halutessaan siirtää ne takaisin vasemmalle, kuten Windows 10:ssä.

Windows 11 ei myöskään tue live-ruutuja. Live-ruudut näyttävät hyödyllisiä tiedonpalasia, joita käyttäjät voivat tarkastella avaamatta vastaavia sovelluksia. Esimerkiksi sääruutu näyttää sääennusteen. Windows 10 sopii parhaiten käyttäjille, jotka haluavat nähdä Käynnistä-valikoiden tiedot yhdellä silmäyksellä.

Snap-asettelut

Snap-asettelun avulla käyttäjät voivat järjestää sovelluksiaan ja ikkunoitaan tehokkaammin ryhmittelemällä ne yhteen – samaan tapaan kuin käyttäjät voivat ryhmitellä sovelluksia Androidissa ja iOS:ssä. Snap Layouts tarjoaa erilaisia asetteluvaihtoehtoja eri ikkunoiden järjestämiseen näytöllä. Snap on tuottavuutta parantava ominaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat järjestää sovellukset ja muut ikkunat loogisesti näytölle.

Windows 10:n Snap-ominaisuus edellyttää, että käyttäjät järjestävät ikkunat manuaalisesti. Windows 11:en Snap-asettelut antavat käyttäjien kuitenkin järjestää avoimet ikkunat automaattisesti haluamallaan tavalla. Käyttäjät voivat esimerkiksi järjestää avoimet ikkunansa neliöiksi. Snap-asetteluvaihtoehdot vaihtelevat käyttäjän näytön koon mukaan. Snap-ryhmien avulla käyttäjät voivat palata nopeasti takaisin Snap-asetteluihin, kun he siirtävät hiiren hiiren näppäintä tehtäväpalkkiin.

Microsoft Store

Microsoft on uudistanut Microsoft Storen, mikä helpottaa esimerkiksi sovellusten ja elokuvien löytämistä. Microsoft Storesta käyttäjät voivat ladata kaikki Windows 11:n ja Windows 10:n Windows-sovellukset.

Koska Microsoft Store on Universal Windows Platform -sovellus, sitä päivitetään Windows 11:stä riippumatta. Uusi Microsoft Store -sovellus tulee kaikkien Windows 10:n ja 11:n käyttäjien saataville tänä syksynä.

Android-sovellukset

Microsoft Store tulee sisältämään myös Amazon App Storessa isännöidyt Android-sovellukset. Asiakkaat voivat käyttää Android-sovelluksia Windows 10:ssä Your Phone -sovelluksella, jonka Microsoft otti käyttöön viime vuonna. Tuomalla Android-sovellukset Windows 11:een Microsoft vastaa käyttäjien kysyntään käyttää älypuhelinsovelluksia pöytäkoneissaan.

Teams (siirtyy Skypestä)

Microsoft on korvannut Skypen käyttämän Windows 10:n Meet Now -ominaisuuden Teamsin integroinnilla Windows 11:n tehtäväpalkkiin. Tämä helpottaa käyttäjien pääsyä viestintäalustalle.

Microsoft korvaa Skypen Teams-keskusteluominaisuudella. Tällä pyritään kannustamaan useampia Teams-käyttäjiä käyttämään sovelluksen kuluttajaominaisuuksia ja lopulta käyttämään Teamsia myös työn ulkopuolella.

Käyttäjät voivat edelleen ladata Skype for Windows- ja Skype for Mobile -ohjelmat Microsoft Storesta ilmaiseksi.

Tablettitila

Microsoft poistaa Windows 11:stä Windows 10:n sisältämän tablettitilan. Windows 10:n tablettitila tekee käyttäjien tietokoneista kosketusystävällisempiä, kun he käyttävät laitteita tabletteina. Windows 11 toimii kuitenkin enemmän kuin iPad. Tämä tarkoittaa, että kun käyttäjät vaihtavat tietokoneensa tabletiksi, he saavat kosketukselle optimoidun käyttökokemuksen.

Windows 11:ssä on myös suuremmat kosketuskohteet ja visuaaliset vihjeet, jotta käyttäjät voivat helposti muuttaa ikkunoiden kokoa ja siirtää niitä.

Virtuaaliset työpöydät

Vaikka Windows 10 sisälsi Task View -ominaisuuden ja antoi käyttäjille mahdollisuuden luoda useita virtuaalisia työpöytiä, vaihtoehdot olivat rajalliset. Windows 11:n käyttäjät pystyvät luomaan virtuaalisia työpöytiä aivan kuten Mac-tietokoneissa. Käyttäjät voivat vaihdella useiden työpöytien välillä samanaikaisesti työtä, koulua, pelaamista ja henkilökohtaista käyttöä varten.

Pelaaminen

Myös PC-pelaamisen pitäisi parantua Windows 11:n myötä. Microsoft on kuitenkin sanonut, että DirectStorage, yksi PC-pelaamisen uusista ominaisuuksista, on tuettu myös Windows 10:ssä. DirectStorage hyödyntää peli-PC:iden nykyaikaista tallennuslaitteistoa tehostaakseen pelidatan käsittelyä. Automaattinen HDR (high dynamics range) tulee myös leivottua Windows 11:een, minkä pitäisi parantaa värejä monissa peleissä.

Kun käyttäjä pelaa HDR-monitorilla, Auto HDR parantaa väriskaalaa monissa DirectX 11:n ja uudemmissa peleissä – jopa peleissä, joissa HDR-asetuksia ei ole otettu käyttöön. Myös Xbox Game Pass tulee mukaan Windows 11:een.

Suorituskyvyn parannukset

Microsoft on kertonut, että uusi käyttöjärjestelmä sisältää suorituskykyparannuksia, kuten nopeammat kirjautumiset Windows Hello -palvelun avulla, nopeamman verkkoselaamisen ja nopeamman heräämisen lepotilasta. Windows Hello:n avulla Windows 10 -käyttäjät voivat todentaa turvallisen pääsyn laitteisiinsa, sovelluksiinsa ja verkkoihinsa iirisskannauksen, kasvojentunnistuksen tai sormenjälkien avulla.

Microsoft on myös sanonut, että Windows-päivitykset – jotka toimivat taustalla – ovat 40 prosenttia pienempiä, joten niiden lataaminen ja asentaminen vie vähemmän aikaa. Uusi käyttöjärjestelmä auttaa käyttäjiä pidentämään kannettavien tietokoneiden akun kestoa.

Hyvät ja huonot puolet

Alle on listattuna Windows 11:n hyviä ja huonoja puolia. Pidä kuitenkin mielessä, että tämä Windows-päivitys on keskeneräinen ja sitä parannellaan jatkossa useaan otteeseen.

Plussat

  • Uusi käyttöliittymä on siisti ja tyylikäs
  • Microsoft Store on merkittävä uudistus
  • Snap-asettelu toimii loistavasti
  • Uusi File Explorer on paljon parempi
  • Suorituskyky on vakaa ja nopea
  • Android-sovellusten käyttömahdollisuus
  • Parannukset pelaamiseen

Miinukset

  • Integroidut Microsoft-tuotteet tuntuvat tungettelevilta
  • Tehtäväpalkki voi olla turhauttava
  • Skypen piilottaminen Teamsin tieltä
  • Aikajanan sekä Cortanan poistuminen
  • Vaatii suhteellisen uuden ja modernin tietokoneen