Nostalgiset sivut – IRC-Galleria, ii2 ja kuvake.net

Kukapa ei muistaisi tuota yhteisöä, supersuosittua IRC-galleriaa, jonka suosio kasvoi räjähdysmäisesti sen omana aikakautenaan. IRC-Galleria on vieläkin aktiivisena, vaikkei ehkä niinkään paljon ennen kuin Facebook syrjäytti tämän yhteisöpalvelun ja veti suurimman osan nuorista itselleen. Entäs muistaako kukaan sivustoa nimeltä ii2 tai vaikka kuvake.net? Nämäkin sivustot olivat suuressa suosiossa omalla aikakaudellaan, mutta Facebookin myötä myös ne menettivät suosiotaan. Tämän postauksen haluammekin pyhittää suoraan näille nostalgian omille sivustoille, ja kerromme hieman taustatietoa miten sivustot syntyi, kuka ne perusti ja syvennymme myös hieman enemmän tilastotietoihin.

nostalginen sosiaalinen media

 

IRC-Galleria – pohjoismaiden käytetyin WWW-palvelu

 

IRC-Gallerian (puhekielessä galleria tai galtsu) perusti mies nimeltä Tomi Lintelä vuonna 2000, ja kyseinen palvelu oli aiemmin tarkoitettu nimensä mukaisesti vain IRC:n käyttäjille. Käyttäjämäärä alkoi kuitenkin kasvaa ja kyseinen palvelu alkoi kiinnostaa Internet Relay Chatin käyttäjiä. Maaliskuusta 2003 lähtien palvelun otti omakseen yhteisöä varten perustettu Dunamoid Oy. Huhtikuussa 2007 Galleria siirtyi Sulake Corporationille. Maaliskuussa 2001 IRC-Galleria myytiin Somia Reality Oy:lle.

Vuonna 2006 IRC-Galleriaan oli rekisteröitynyt jo yli 375 000 käyttäjää, mikä teki siitä Pohjoismaiden käytetyimmän WWW-palvelun. Käyttäjistä jopa 70 prosenttia kirjautui paikkaan päivittäin, noin 98 prosenttia kuukausittain. Keski-ikä IRC-Galleriassa on noin 21 vuotta ja yli 18 vuotiaista käyttäjistä on noin 60 prosenttia. Rekisteröitymiseen vaaditaan vähintään 12 vuoden ikä. Joulukuussa 2011 IRC-Galleria alkoi menettää huomiotaan nuorten keskeisenä sosiaalisena mediana, sillä se menetti suurimman osan käyttäjistään Facebookille.

 

Vuonna 2002 perustettu ii2

 

Ii2 tunnettiin IRC-Gallerian kilpalijana sillä sekin oli kuvapalvelu, johon käyttäjät pystyivät luomaan oman profiilin, selaamaan ja kommentoimaan muiden profiileja sekä myös keskustelemaan muiden kanssa. Myöhemmin palveluun pystyi myös luomaan kuvattoman profiilin. Ii2.org ei kuitenkaan koskaan päihittänyt IRC-Galleriaa, ja vuonna 2012 sivusto jouduttiin lopettamaan Facebookin aiheuttamien käyttäjien vähentymisen vuoksi. Ii2 sivuston omisti Citypress OY  ja se toimi yhteensä jopa 10 vuotta.

 

Kuvake.net – nuorien galleriasivusto

 

Viimeisimpänä esittelyssä on Kuvake.net, jota voisimme kutsua ehkä myös nykypäivän tinderinä. Sivusto on suunnattu nuorille, ja myös siellä oli mahdollista tehdä oma henkilökohtainen profiili ja laittaa omia valokuvia toisten nähtäväksi. Käyttäjien keski-ikä o noin 19-vuotta ja sivustoa ylläpitää Reflekto Oy. Sivusto on vieläkin hyvin suosittu, mutta monet kuvakkeen käyttäjät ovat myös siirtyneet Facebookin puolelle. Kuvakkeessa on mahdollista muun muassa järjestää erilaisia kyselyitä, bongata muiden kuvia, tägäillä ja paljon muuta.

 

Nostalgiaa ja loistavia muistoja

 

Vaikka nämä sivut eivät olekaan enää niin pinnalla, ne sisältävät vielä hauskoja muistoja. Etenkin IRC-Galleria oli aikoinaan hyvin suosittu, ja melkeinpä jokainen nuori omisti oman galtsu nickinsä ennen Facebookin tuloa. Tottakai nämä sivut pyörivät vieläkin ii2.orgia lukuunottamatta, joten niitä on mahdollista päästä vielä kokeilemaan jos Facebook on alkanut kyllästyttämään!