Miten voi tehdä NFT:n?

Jos et seuraa lainkaan teknologiaan liittyviä uutisia, olet voinut vielä välttyä kuulemasta NFT:stä, joka tulee sanoista non-fungible token. Kaikenlaiset taiteilijat ja julkkikset ovat jo hyödyntäneet tätä uutta teknologiaa ja lisänneet oman teoksensa lohkoketjuun. NFT:iden potentiaaliset käyttötarkoitukset ovat lähes rajattomat, olivatpa ne sitten esimerkiksi maalauksia tai Liiga-kiekkoilijoiden keräilykortteja. Ne tarjoavat loistavan tavan varmistaa luovien teosten aitous ja vahvistaa myös niiden omistajuus.

Mikäli olet onnekas ja taitava, voit ansaita elantosi luomalla NFT:tä, joita voi pitää eräänlaisina digitaalisina keräilyesineinä. Jos NFT-teoksillesi on huomattavaa kysyntää, hinnat voivat nousta pilviin. Mutta ennen kuin alkaa pohtimaan, miten oman NFT:n voi luoda, on syytä ymmärtää vielä tarkemmin, mikä NFT on.

Mikä on NFT?

Ennen kuin voit luoda oman NFT:n sinulla on oltava jotain kryptovaluuttaa, kuten Bitcoinia, omistuksessasi. Voit sitten käyttää tätä kryptovaluuttaa NFT:n hankkimiseen. Bitcoinien ostamisen voi aloittaa nopeasti https://ostabitcoineja.org/ sivustolta. NFT on digitaalinen omaisuuserä, joka on tallennettu lohkoketjuun. Tällainen omaisuuserä voi olla mitä tahansa maalauksesta tai musiikkikappaleesta videopelihahmoon.

Tärkein ero NFT:n ja muiden digitaalisten omaisuuserien välillä on se, että jokainen NFT on yksilöllinen, eikä sitä siksi voi korvata toisella identtisellä kopiolla. Näin ne muistuttavatkin enemmän reaalimaailman fyysisiä esineitä, kuten maalausta tai maljakkoa, kuin digitaalisia tiedostoja, jotka voidaan helposti kopioida. NFT:iden etuna on myös se, että ne tallennetaan lohkoketjuun, mikä tekee niistä turvallisempia ja vähemmän alttiita petoksille.

NFT:t hyödyntää älykkäitä sopimuksia. Älykäs sopimus on tietokoneohjelma, joka voi automaattisesti toteuttaa kahden osapuolen välisen sopimuksen ehdot. Jos esimerkiksi myyt NFT:n, älykäs sopimus voi automaattisesti siirtää NFT:n omistusoikeuden ostajalle ja lähettää sinulle kryptovaluuttamaksun. Tämä tekee NFT-kaupoista paljon nopeampia ja helpompia kuin mihin aiemmin on kaupankäynnissä totuttu.

Mihin tarkoitukseen oman NFT:n voi luoda?

NFT:tä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Tähän mennessä yleisin käyttötapaus on löytynyt digitaalisen taiteen alalta, jossa NFT-tokeneita on käytetty taideteoksen omistusoikeuden esittämiseen. Tämä on hyvin samanlaista kuin se, miten fyysisiä taideteoksia myydään aitoustodistuksen kanssa.

Muita mahdollisia käyttötarkoituksia ovat muun muassa:

  • Keräilyesineet: NFT:tä voitaisiin käyttää keräilyesineisiin, kuten urheilukortteihin, sarjakuviin tai jopa virtuaalisiin kiinteistöihin.
  • Videopelit: NFT:t voivat edustaa pelissä olevia esineitä, kuten aseita, panssareita tai muita digitaalisia hyödykkeitä.
  • Musiikki: NFT:itä voitaisiin käyttää edustamaan omistusoikeutta kappaleisiin tai levyihin.
  • Fyysiset tavarat: NFT:tä voitaisiin käyttää fyysisten tavaroiden, kuten auton tai talon, omistuksen edustamiseen.

Lohkoketjun valinta

Oman NFT:n tekeminen ei ole kovin vaikeaa, mutta sinun on ymmärrettävä ja tehtävä muutamia asioita onnistuaksesi. Ensimmäiseksi sinun on valittava lohkoketju. Suosituin Lohkoketju NFT:lle on Ethereum, mutta on myös muita vaihtoehtoja, kuten TRON ja EOS.

Sinun on valittava lohkoketju, joka tukee NFT:n tarvitsemia toimintoja. Jos esimerkiksi haluat myydä digitaalisen taiteen NFT:n, sinun on valittava lohkoketju, joka tukee älykkäitä sopimuksia. Ethereum on hyvä valinta tähän tarkoitukseen. Ethereum tukee myös monia eri ohjelmointikieliä, mikä helpottaa NFT:n luomiseen tarvittavan henkilön löytämistä.

Toinen asia, joka sinun on tehtävä, on luoda tili valitsemaasi lohkoketjuun. Tämä edellyttää yleensä kryptovaluuttalompakon hankkimista. Jos esimerkiksi haluat luoda NFT:n Ethereumiin, tarvitset Ethereum-lompakon. Alla käymme tarkemmin läpi lompakoita.

Digitaalinen lompakko ja kaupankäyntialusta

NFT:n luominen edellyttää normaalisti siis myös digitaalisen lompakon hankkimista. Se on kovin helppoa ja se kestää vain noin 10 minuuttia. Suosittuja Ethereum-lompakoita ovat esimerkiksi MetaMask ja MyEtherWallet. Tarvitset myös jonkin verran kryptovaluuttaa ”kaasumaksujen” (gas fee) maksamiseen. Kaasumaksut ovat maksuja, joita lohkoketju perii transaktioiden käsittelystä. Jos esimerkiksi haluat myydä NFT:si Ethereumilla, sinun on maksettava kaasumaksut Etherinä (ETH).

Kun olet valinnut ja perustanut lompakon, sinun on myös valittava kaupankäyntijärjestelmä. Suosittuja alustoja NFT:iden ostamiseen ja myymiseen ovat esimerkiksi Rarible ja OpenSea. Nämä alustat vaativat yleensä myös, että maksat kaasumaksun kryptovaluutassa. Kaasumaksut voivat olla melko korkeita, joten on tärkeää vertailla eri alustoja ennen kuin päätät, mitä niistä käytät.

NFT:n luominen

Kun olet valinnut lohkoketjun ja hankkinut digitaalisen lompakon, pääset luomaan NFT:n. Tähän kuuluu digitaalisen tiedoston luominen, joka edustaa NFT:täsi. Tiedosto voi olla mitä tahansa kuvasta videoon tai jopa 3D-malliin. Tiedosto on tallennettava muodossa, jota lohkoketju voi lukea. Ethereumissa tämä tapahtuu tyypillisesti JSON-muodossa.

Sinun on myös valittava, kuinka monta kopiota NFT:stäsi haluat luoda. Jokaisella kopiolla on oma yksilöllinen tunniste lohkoketjussa. Jos esimerkiksi haluat luoda vain yhden kopion NFT:stäsi, voit luoda vain yhden kopion. Jos jostain syystä haluat kuitenkin luoda vaikka 50 kopiota NFT:stä, niin sekin onnistuu.

Kun olet luonut tiedostosi ja valinnut, kuinka monta kopiota haluat luoda, olet valmis niin sanotusti ”minttaamaan” NFT:n. Minttaaminen on prosessi, jossa NFT luodaan lohkoketjuun. Ethereumissa tämä tapahtuu älykkään sopimuksen avulla. Älykäs sopimus tekee käytännössä NFT:si ja tallentaa sen lohkoketjuun. Tämän jälkeen sinulla on myös mahdollisuus myydä tai vaihtaa NFT:si kaupankäyntialustalla.

NFT:n myyminen

Kun olet luonut NFT:si, voit myydä tai vaihtaa sen kaupankäyntialustalla. Kuten aiemmin mainittiin, niin suosittuja alustoja NFT:iden ostamiseen ja myymiseen ovat esimerkiksi Rarible ja OpenSea.  Kun myyt NFT:täsi, sinun on määritettävä hinta kryptovaluutassa. Hinta asetetaan tyypillisesti muodossa ”bid” ja ”ask”.

Sinun on myös valittava, kuinka kauan haluat myynnin kestävän. Voit esimerkiksi valita, että haluat myydä NFT:si 1 tunnin, 1 päivän tai 1 viikon ajaksi. Kun myynti on päättynyt, NFT:si myydään automaattisesti eniten tarjoavalle – tietyllä tavalla kyse on siis huutokaupasta. Viimeinen asia, joka sinun tarvitsee tehdä, on maksaa kaasumaksu. Kaasumaksut ovat maksuja, joita lohkoketju perii transaktioiden käsittelystä. Jos esimerkiksi haluat myydä NFT:si Ethereumilla, sinun on maksettava kaasumaksu Etherinä (ETH).

Kun myynti on ohi ja NFT on myyty, siirtyy ostajan maksama kryptovaluutta digitaaliseen lompakkoosi. Voit sitten käyttää tätä kryptovaluuttaa ostaaksesi muita asioita tai vaihtaaksesi sen vaikka käteiseen. Tässä yhteydessä kannattaa ottaa huomioon kurssien kehitys ja kryptovaluutan sen päivän hinta.

NFT:t ja verot

Kuten minkä tahansa muun omaisuuserän kohdalla, myös NFT:n ostamiseen, myymiseen tai kaupankäyntiin liittyy veroseuraamuksia. Myös Suomessa verottaja on ollut vuosi vuodelta kiinnostuneempi kaikesta kryptovaluuttaan liittyvästä. Suomessa kryptovaluutoilla saaduista voitoista on ilmoitettava omatoimisesti verottajalle, ja voitot ovat verotuksen alaista tuloa.

NFT:n myynnistä on Suomessa ilmoitettava veroviranomaiselle ja maksettava siitä veroja.  Veroprosentti riippuu verovelvollisen muista tuloista samana vuonna. Jos verovelvollisella on vähän tulolähteitä, verokanta voi olla normaalia alhaisempi. Myynnistä kannattaa kuitenkin aina ilmoittaa verottajalle, sillä ilmoittamatta jättämisestä voi saada isot sakot ja mahdollisesti muita sanktioita.

Veroviranomaiset voivat myös pyytää tietoja pörsseiltä ja kauppapaikoilta selvittääkseen, kuka on ostanut, myynyt tai käynyt kauppaa NFT:illä. Vastahan uutisoitiin siitäkin, miten Suomen veroviranomainen oli pyytänyt kaikilta kotimaisilta pankeilta tiedot kaikista ulkomaihin suuntautuneista rahansiirroista viimeisten vuosien ajalta.

On selvää, että veroviranomainen ei jätä tulevaisuudessa myöskään mitään kryptovaluuttoihin liittyvää tuloa verottamatta. Jos tarvitset lisäapua verotukseen, kirjanpitoon ja yrittäjyyteen liittyen, niin nanobusiness.fi on varmasti hyvä sivusto lähteä etenemään asiassa.