Miten Ethereumia voi ostaa?

Suurin osa suomalaista on jo kuullut kryptovaluutoista, mutta harva vieläkään ymmärtää, mitä ne oikeastaan ovat, mikä niiden tarkoitus on ja miten niitä käytetään. Monet ihmiset ovat kiinnostuneita kryptovaluutoista, koska niillä on mahdollisuus tehdä voittoja lyhyellä aikavälillä. Toisaalta nyt kun kryptovaluutat ovat myös osa rahoitusmarkkinoita, on myös niitä sijoittajia, jotka sijoittavat kryptoihin pitkällä aikavälillä.

Monet, varsinkin iäkkäämmät, sijoittajat välttelevät usein kryptovaluuttoja, koska ne ovat osakkeisiin ja rahastoihin verrattuna hyvin volatiileja. Toisin sanoen niiden kurssit heittävät ylös ja alas voimakkaammin. Tämä tarkoittaa, että kryptovaluuttoihin sijoittaessa on olemassa suuremmat riskit, mutta toisaalta myös mahdollisuudet hyvin suurille voitoille.

Ethereum on ollut jo useita vuosia yksi tärkeimmistä ja ostetuimmista kryptovaluutoista. Monet uskovat Etheremin alustaan ja sen mahdollistaviin älysopimuksiin. Ethereum onkin siis paljon enemmän kuin ”vain” kryptovaluutta. Tällä sivulla käydään ytimekkäästi kaikki oleellinen Ethereumin ostamisesta. Tarkemmin kryptovaluuttojen ostamisesta on kerrottu esimerkiksi https://plock.fi/ sivustolla.

Mikä on Ethereum?

Ethereum on paljon muutakin kuin vain kryptovaluutta. Se on hajautettu alusta, jolla käytetään älykkäitä sopimuksia. Älykkäät sopimukset ovat sovelluksia, jotka toimivat erittäin täsmällisesti ja ohjelmoidusti ilman petoksen tai kolmannen osapuolen puuttumisen mahdollisuutta.

Sen lisäksi, että Ethereum on digitaalinen valuutta, se on myös lohkoketjupohjainen alusta älykkäille sopimuksille. Ethereumin kehitti, yhdessä yhtiökumppaneidensa kanssa, venäläinen Vitalik Buterin. Alusta julkaistiin 2013, kun Vitalik Buterin oli vielä 19-vuotias.

Ethereumin avulla kehittäjillä on mahdollisuus perustaa markkinoita, tallentaa velkojen tai lupausten tietokantoja sekä siirtää varallisuutta kauan sitten annettujen tietojen (kuten futuurisopimuksen) mukaisesti. Kaikki tämä on mahdollista ilman välikäsiä, joten moni ala tulee todennäköisesti muuttumaan Ethereumin ja muiden älykkäiden sopimusten myötä.

Ethereum-alusta itsessään on hajautettu. Tämä tarkoittaa, että se ei ole yhden henkilön tai organisaation omistuksessa tai valvonnassa. Alusta perustuu lohkoketjuteknologiaan, mutta toisin kuin Bitcoinia, sitä ei voi enää louhia. Louhiminen loppui vuonna 2022. Ethereumilla on oma valuutta, Ether, jolla voi maksaa palveluista Ethereum-verkossa. Ether-valuuttaa ostavat usein sijoittajat, jotka uskovat Ethereumin tulevaisuuteen.

Ethereumin ostaminen

Ethereumia voi ostaa useilla eri tavoilla. Helpoin tapa on ostaa Ethereumia FIAT-valuutalla kryptovaluuttapörssistä. Ethereumia ei voi enää louhia, louhiminen loppui syksyllä 2022, kun Ethereum luopui sähköä kuluttavasta proof-of-work-algoritmistä. On olemassa monia erilaisia kryptovaluuttapörssejä, joista voit ostaa Ethereumia. On suositelvaa vertailla eri vaihtoehtoja ennen päätöksen tekemistä.

Käytännössä Ethereumin sijoittamisesta kiinnostuneet voivat hankkia sitä paljon helpommin, kuin äkkiseltään luulisi. Todennäköisesi moni suomalainenkin on jättänyt sijoittamasta kryptovaluuttoihin, koska on ajatellut sen olevan kovin vaikeaa. Näin ei siis ole – sijoittaminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Kaupankäyntialustan valinta
  2. Rekisteröityminen
  3. Rahan tallettaminen sijoittamista varten
  4. Ethereumin ostaminen

Tämän jälkeen voi vielä pohtia, missä Ethereumia säilyttää. Kryptovaluuttoja voi säilyttää myös kryptovaluuttapörsseissä, mutta varsinkin jos sijoitussummat ovat suuria, moni saattaa haluta säilyttää niitä mieluummin turvallisimmissa digitaalisissa lompakoissa.

Kaupankäyntialustan valinta

Maailmalla suosituin tapa ostaa Ethereumia on luultavasti Coinbase-pörssin kautta. Coinbasen kautta voit ostaa Ethereumia pankki- tai luottokortilla tai pankkisiirrolla. Coinbasella on myös Android- ja iOS-sovellus, joka tekee Ethereumin ostamisesta erittäin helppoa. Jos haluat ostaa Ethereumia toisella kryptovaluutalla, kuten Bitcoinilla, se on mahdollista myös monissa kryptovaluuttapörsseissä.

Myös kotimaisia kaupankäyntialustoja on olemassa. Coinmotion ja Northcrypto tarjoavat suomalaisille sijoittajille hyvän mahdollisuuden hankkia Ethereumia ja muita kryptovaluuttoja kotimaiselta alustalta. Molemmat palvelut ovat olleet toiminnassa jo vuosia, saaneet hyviä arvosteluja ja hankkineet omat uskolliset käyttäjäkuntansa.

Tilin perustaminen

Jotta voit käydä kauppaa kryptovaluuttapörssissä, sinun on ensin rekisteröidyttävä palvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymisen yhteydessä sinulta kysytään yleensä esimerkiksi nimi, sähköpostiosoite ja syntymäaika. Sinun on myös luotava käyttäjätunnus ja salasana tiliäsi varten.

Joissakin pörsseissä sinua saatetaan myös vaatia vahvistamaan henkilöllisyytesi antamalla henkilökohtaisia lisätietoja ja/tai lataamalla kopio henkilöllisyystodistuksestasi. Tämä on ihan normaali protokolla, eikä sitä kannata säikähtää. Käytännössä tällä tavoin pyritään estämään esimerkiksi rahanpesua. Rekisteröityminen on joka tapauksessa nopeaa, ja siinä menee yleensä alle 10 minuuttia. Sen jälkeen voit siirtää rahaa kryptovaluuttapörssin tilillesi.

Rahan tallettaminen

Kun olet rekisteröitynyt ja kirjautunut sisään, näet tilisi yhteenvedon. Jokaisella pörssillä on oma ulkoasunsa, mutta perusasiat ovat yleensä samat. Pääsivulla näet tilisi saldon sekä eri kryptovaluuttojen hinnat. Nykyisin pörssit ovat hyvin selkeitä ulkoasultaan, joten sijoittaminen onnistuu, vaikket olisi ennen sijoittanut mihinkään kryptovaluuttoihin, osakkeisiin tai rahastoihin.

Jotta voit ostaa Ethereumia, sinun on ensin talletettava rahaa tilillesi. Tämä tehdään yleensä tekemällä pankkisiirto omasta verkkopankista verkkopankkitunnuksia käyttämällä. Rahojen siirtäminen tällä tavoin on hyvin turvallista.

Monessa pörssissä rahaa voi tallettaa myös luottokortilla ja monessa pörssissä on myös jokin minimisumma, mitä pienemmällä rahasummalla sijoittamista ei pääse aloittamaan. Summa voi olla esimerkiksi 100 tai 200 euroa. Kun rahat ilmestyvät kryptovaluuttapörssin tilillesi, voit aloittaa Ethereumin ostamisen. Rahat siirtyvät valitsemastasi tavasta riippuen hyvin nopeasti, tyypillisesti välittömästi.

Kaupankäynnin aloittaminen

Ethereumin varsinainen ostaminen ja myyminen tapahtuu siis kryptovaluuttapörssissä, jota kutsutaan usein myös kaupankäyntialustaksi. Jokaisella pörssillä on oma mallinsa, mutta yleensä osto tapahtuu seuraavasti:

  1. Valitse ensin kryptovaluutta, jonka haluat ostaa, käytettävissä olevien vaihtoehtojen luettelosta. Jos esimerkiksi haluat ostaa Ethereumia, valitse se luettelosta.
  2. Valitse sitten ostettavan kryptovaluutan määrä.
  3. Vahvista tilaus napsauttamalla ”Osta”-painiketta.
  4. Tämän jälkeen osto on valmis ja kryptovaluutta ilmestyy tilillesi.

Moni haluaa lopulta säilyttää kryptovaluuttaansa jossain muualla kuin kaupankäyntialustalla. Syy on varsinkin siinä, että näitä kaupankäyntialustoja on vuosien mittaan onnistuttu hakkeroimaan useita. Turvallisempi paikka säilyttämiselle onkin digitaaliset lompakot, joista niin sanotut kylmät lompakot ovat turvallisimpia. Tällaisissa tietoturva-asioissa voi Suomessa auttaa IT-konsultointitalo blegrator.fi.

Kryptovaluuttojen myynti tapahtuu yleensä samalla tavalla kuin ostaminen, mutta käyttämällä ”Myy”-painiketta ”Osta”-painikkeen sijasta. Kun haluat myydä Ethereumia, valitset sen yksinkertaisesti luettelosta, syötät haluamasi määrän ja vahvistat kaupan.

Kurssisukellus 2021–2022

Sijoittajille äkillinen ja merkittävä kurssilasku on aina epämiellyttävä uutinen. Kryptovaluuttamarkkinoiden romahdus vuosina 2021–2022 on ollut erityisen pelottava monille niille, jotka sijoittivat kryptoihin ensimmäistä kertaa suuria määriä rahojaan. Voidaankin sanoa, että suuri massa oli ensimmäistä kertaa siirtynyt sijoittamaan kryptoihin, ennen kuin kurssiromahdus nähtiin. Moni muistaa kyllä ilmoittaa, mikäli hänen kryptovaluuttansa kurssi on noussut valtavasti, mutta harvassa on nyt ne ihmiset, jotka pitävät suurta ääntä valtavista tappioistaan.

Monet sijoittajat kokevat paniikkia kryptojen romahduksen aikana, mutta on tärkeää muistaa, että kyseessä on vain hetkellinen lasku. Vaikka prosentuaalinen pudotus kryptojen kohdalla on suuri, ne toipuvat aina aikanaan kuten osakkeetkin. Aktiivisesti kryptovaluutalla kauppaa käyville sijoittajille kurssinousua edeltää usein mielenkiintoinen ajanjakso, kun volatiili on suuri.

Muut seurasivat Bitcoinin romahdusta

Selkein esimerkki kryptovaluuttamarkkinoiden romahduksesta on Bitcoin, maailman ensimmäinen ja arvokkain virtuaalivaluutta, jonka hinta nousi kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle marraskuussa 2021. Sen jälkeen on kuitenkin sekä kryptovaluuttamaailmassa että tavallisessa taloudessa tapahtunut paljon, mikä on saanut Bitcoinin arvon laskemaan 60.000 dollarista 20.000 dollariin.

Kryptovaluuttamarkkinoilla muut seuraavat tyypillisesti Bitcoinia. Näin kävi tälläkin kertaa myös Ethereumille, joka on valahtanut marraskuusta 2021 noin 4000 dollarista nykyiseen reiluun 1000 dollariin.

Bitcoinilla on ollut aiemminkin aikoja, jolloin hinta on laskenut nopeasti ja pysynyt sitten alhaalla jonkin aikaa. Kurssi on pysynyt aika vakaana nyt jo jonkin aikaa ja nyt odotellaan jo kurssinousua. Kuten osakkeidenkin kohdalla, myös kryptovaluuttoja kannattaisi ostaa silloin kun kurssit laskevat ja ennen kuin kurssit lähtevät uuteen suureen nousuun.