Näin blockchain muuttaa maailmaamme

Kryptovaluutat ja sen myötä myös lohkoketjut ovat olleet viime vuosina jatkuvasti ihmisten huulilla sekä esillä mediassa. Saamastaan huomiosta huolimatta, aika harva ihminen vielä todella tietää, mitä esimerkiksi blockchain tarkoittaa.

Blockchain, eli suomeksi lohkoketjuteknologia, on iso teknologinen kehitysloikka, joka voi muuttaa maailmaamme monella tavalla. Muutosten ei tarvitse liittyä välttämättä edes kryptovaluuttoihin, mutta ennen kuin menemme syvemmälle tulevaisuuteen, käydään aluksi läpi, mitä lohkoketjuilla tarkoitetaan.

Mitä lohkoketju tarkoittaa?

Yksinkertaisimmillaan lohkoketju on digitaalinen tapahtumakirjanpito. Aina kun joku ostaa tai myy jotakin, tapahtuma kirjataan pääkirjaan. Tämän jälkeen pääkirja jaetaan kaikille verkon tietokoneille, jotta kaikilla on ajantasaiset tiedot kaikista transaktioista. Näin kukaan ei voi huijata kuluttamalla samaa rahaa kahdesti.

Esimerkiksi Ethereum on tunnettu hyvästä lohkoketjustaan. Ethereumin lohkoketjussa louhijat työskentelevät ansaitakseen Etheriä, eräänlaista kryptovaluuttaa, joka ruokkii verkkoa. Sovelluskehittäjät käyttävät Etheriä paitsi vaihdettavana kryptovaluuttana myös transaktiomaksujen ja palveluiden maksamiseen. Ethereuminhinta.fi käy läpi tarkemmin Ethereumin teknologiaa ja markkinoita.

Mitkä ovat lohkoketjun edut?

Lohkoketjuteknologialla on monia mahdollisia etuja. Yrityksille yksi suurimmista eduista on se, että se voi auttaa vähentämään petoksia. Tämä johtuu siitä, että kaikki transaktiot kirjataan lohkoketjuun ja ne voidaan todentaa. Näin rikollisten on paljon vaikeampi peukaloida tietoja.

Toinen lohkoketjuteknologian etu on, että se on erittäin turvallinen. Tämä johtuu siitä, että tiedot on hajautettu tietokoneverkkoon, jolloin hakkereiden on hyvin vaikea päästä niihin käsiksi. Lisäksi tiedot ovat muuttumattomia, eli niitä ei voi muuttaa tai poistaa. Tämä tekee lohkoketjusta ihanteellisen alustan arkaluonteisten tietojen tallentamiseen.

Mitkä ovat lohkoketjun haitat?

Kaikista lohkoketjuteknologian eduista huolimatta on myös joitakin haittoja, jotka on otettava huomioon. Yksi suurimmista haitoista on se, että se on vielä suhteellisen uusi ja tuntematon teknologia suurelle yleisölle.  Tämä tarkoittaa, että siihen liittyy edelleen paljon epävarmuutta.

Toinen haittapuoli on se, että lohkoketjuteknologia yhdistetään usein kryptovaluuttoihin, jotka ovat myös suhteellisen uusia ja tuntemattomia. Tämä voi vaikeuttaa yritysten lohkoketjuteknologian käyttöönottoa, koska ne saattavat olla huolissaan kryptovaluuttoihin liittyvästä sääntely-ympäristöstä. Useat maat ja yhteisöt ovat asettaneet kryptovaluutoille erilaisia säädöksiä viime vuosien aikana.

Ethereumin lohkoketju kerää arvostusta

Edellä mainituista haitoista huolimatta lohkoketjuteknologia on tulossa yhä suositummaksi. Tämä pätee erityisesti Ethereumin lohkoketjuun, joka on yksi maailman arvostetuimmista. Juuri Ethereumin lohkoketjuteknologia on tehnyt siitä niin menestyneen kryptovaluutan. Monet asiantuntijat ennustavat, että tulevaisuudessa Ethereum tulee olemaan Bitcoinia suositumpi alusta.

Ethereumin lohkoketju on jo käytössä useissa suuryrityksissä, kuten Microsoftissa ja JPMorganissa. Nämä yritykset käyttävät Ethereumin lohkoketjua uusien sovellusten ja palvelujen kehittämiseen. Tämä on myönteinen merkki Ethereumin ja yleisesti lohkoketjuteknologian tulevaisuudesta. Mitä suuret edeltä, sitä pienemmät perässä.

Mitä haasteita Bitcoinin lohkoketjuteknologiaan liittyy?

Bitcoin-lohkoketju on maailman suosituin ja tunnetuin lohkoketju. Sillä on kuitenkin omat haasteensa. Yksi Bitcoin-lohkoketjun suurimmista haasteista on skaalautuvuus. Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-verkko voi käsitellä vain rajallisen määrän transaktioita sekunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun yhä useammat ihmiset käyttävät Bitcoin-verkkoa, transaktiomaksut todennäköisesti kasvavat.

Ethereumin lohkoketjua pidetään usein kehittyneempänä kuin Bitcoinin lohkoketjua. Tämä johtuu siitä, että Ethereumin lohkoketjua voidaan käyttää hajautettujen sovellusten (dappien) rakentamiseen. Nämä ovat sovelluksia, jotka toimivat hajautetussa verkossa ja ovat ilman yhden viranomaisen hallintaa. Tämä tekee Ethereumista joustavamman alustan kuin Bitcoin.

Mitä muita lohkoketjuja on olemassa?

Bitcoinin ja Ethereumin lisäksi on olemassa paljon muita lohkoketjuja. Suosituimpia ovat muun muassa Litecoin, Ripple ja EOS. Jokaisella näistä lohkoketjuista on omat etunsa ja haittansa.

Litecoinia pidetään usein nopeampana ja halvempana vaihtoehtona Bitcoinille. Tämä johtuu siitä, että Litecoin-tapahtumien vahvistaminen kestää vähemmän aikaa ja transaktiomaksut ovat alhaisemmat.

Ripple on lohkoketju, joka on keskittynyt maksuihin. Sitä käyttävät monet rahoituslaitokset, jotka voivat nopeuttaa ja vähentää kansainvälisten maksujen kustannuksia. EOS taas on lohkoketjualusta, jonka avulla kehittäjät voivat rakentaa hajautettuja sovelluksia. EOS:ää moni asiantuntija pitää Ethereumin kovimpana kilpailijana.

Onko lohkoketjuteknologia kallista?

Lohkoketjuteknologian kustannukset riippuvat verkon koosta ja monimutkaisuudesta. Yleisesti ottaen lohkoketjuteknologiaa ei kuitenkaan pidetä kalliina. Tämä johtuu siitä, että lohkoketjuteknologiaan liittyvät kustannukset kompensoidaan usein sen tarjoamilla eduilla.

Blockchain voi esimerkiksi auttaa vähentämään kansainvälisten maksujen kustannuksia. Tämä johtuu siitä, että lohkoketjupohjaiset maksut ovat usein nopeampia ja tehokkaampia kuin perinteiset maksut. Pitää myös muistaa, että lohkoketjuteknologiat ovat vielä kovin tuore keksintö. Yleensä ajan saatossa löydetään edullisempia tapoja valmistaa, siirtää ja palvella asiakkaita.

Mitä lohkoketjujen tulevaisuus tuo tullessaan?

Lohkoketjun tulevaisuus on erittäin lupaava. Nykyisistä haasteista huolimatta teknologia kehittyy ja kasvaa jatkuvasti. Yhä useammat yritykset ja maat tutkivat sen mahdollisuuksia, joten on todennäköistä, että innovaatioita nähdään vielä enemmän tulevina vuosina.

Yksi jännittävimmistä kehityskuluista on mahdollisuus käyttää lohkoketjua globaalin talouden luomiseen. Näin yritykset ja yksityishenkilöt voisivat tehdä kauppaa ilman välittäjiä, kuten pankkeja. Tämä tekisi liiketoimista nopeampia, halvempia ja tehokkaampia. Tähän liittyy valtavasti tietysti myös riskejä, eikä keskuspankit varmastikaan tule tällaista ainakaan lähitulevaisuudessa ehdottamaan.

On myös syytä huomata, että blockchain ei rajoitu pelkästään rahoitusliiketoimiin. On monia muita mahdollisia käyttökohteita, kuten toimitusketjun hallinta, terveydenhuolto ja identiteetinhallinta. Mahdollisuudet ovat siis todella rajattomat ja todennäköisesti kukaan ei ole vielä osannut edes visioida, mikä kaikki tulee muuttumaan lohkoketjuteknologian ansiosta.