Mitä tapahtui FarmVillelle?

On vaikea uskoa, että FarmVillen kaltaista legendaarista peliä ei Facebookista enää löydy. Monille meistä peli oli jossain vaiheessa pieni osa elämäämme. Pelasimme sitä aktiivisesti tai emme, mutta tunsimme kaikki jonkun, joka aina postasi maatilastaan ja pyysi meitä auttamaan heitä kastelemalla kasvejaan tai ruokkimalla eläimiään. Muistatko vielä, miten FarmVilleä pelattiin? Mihin tämä peli katosi? Kerromme sinulle tämän kaiken seuraavaksi.

FarmVillessä pidit omaa maatilaa

FarmVillessä pelaajien tehtävänä oli pyörittää omia maatilojaan. Siihen kuului viljelykasvien istuttaminen ja sadonkorjuu, eläinten hoitaminen ja maatilojen laajentaminen ostamalla uutta maata. FarmVillestä tuli nopeasti yksi Facebookin suosituimmista peleistä ja miljoonat pelaajat kirjautuivat sisään päivittäin hoitamaan maatilojaan.

FarmVillen tavoitteena oli nostaa maanviljelijäsi tasoa suorittamalla tehtäviä ja ansaitsemalla kokemuspisteitä. Tehtävät saattoivat olla mitä tahansa viljelyskasvien istuttamisesta puiden hakkaamiseen. Mitä korkeammalla tasolla olit, sitä enemmän tehtäviä saatoit suorittaa ja sitä enemmän palkintoja sait.

Yksi tärkeimmistä tavoista ansaita kokemuspisteitä oli naapurien auttaminen. Naapureita saattoivat olla kaikki Facebook-kaverilistallasi olevat henkilöt, jotka myös pelasivat FarmVilleä. Pystyit auttamaan heitä kastelemalla heidän satonsa tai ruokkimalla heidän eläimensä. Toinen tapa ansaita kokemuspisteitä oli ostaa tuotteita pelin sisäisestä kaupasta. Näitä olivat esimerkiksi siemenet ja eläimet. Joitakin tuotteita saattoi ostaa vain oikealla rahalla. Pelaamaan pystyi kuitenkin myös ilman aidon valuutan käyttämistä.

Tämän hetken suosituimmista ilmaisista peleistä voit lukea lisää täältä: https://ilmaisetpelit.io/

FarmVille jäi teknologian kehityksen jalkoihin

FarmVille julkaistiin vuonna 2009 ja siitä tuli nopeasti yksi Facebookin suosituimmista peleistä. Parhaimmillaan pelillä oli yli 83 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää! Mutta kun HTML5 alkoi yleistyä web-pohjaisten pelien ensisijaisena teknologiana, FarmVillen päivät olivat luetut.

Vuonna 2020 Facebook ilmoitti vuoden lopussa lopettavansa Flash-pohjaisten pelien tukemisen. Täten sen tekijä Zynga joutui tekemään päätöksen alkuperäisen FarmVillen lakkauttamisesta.

FarmVille 2 on edelleen pelattavissa Facebookissa. FarmVille 3 taas on seurannut kehitystä pidemmälle mobiilisovellusten maailmaan ja on ladattavissa laitteille App Storesta ja Google Play -kaupasta.

Salaisuudet FarmVillen suosion takana

Pelin menestyksen taustalla oli muutamia avaintekijöitä. Ensinnäkin FarmVille oli helppo ottaa käyttöön ja pelata. Pelaaminen oli yksinkertaista ja suoraviivaista, eikä sen aloittaminen vaatinut paljon aikaa tai sitoutumista. Toiseksi peli oli erittäin sosiaalinen. Pelaajat saattoivat olla vuorovaikutuksessa ystäviensä kanssa vierailemalla heidän maatiloillaan, lähettämällä lahjoja ja laittamalla viestejä toistensa seinille. Tämä sosiaalinen vuorovaikutus oli suuri osa siitä, mikä sai pelaajat palaamaan pelin pariin. FarmVille tarjosi myös tyydytyksen tunteen, joka syntyi oman maatilan kasvaessa ja menestyessä. Pelaajat panostivat FarmVilleen paljon aikaa, vaivaa ja jopa rahaa. He olivat aidosti ylpeitä nähdessään virtuaalisen maatilansa kukoistavan. Näiden avaintekijöiden ansiosta FarmVille nousi aikanaan Facebookin eniten käytetyimmäksi sovellukseksi.

FarmVillen perintö

Vaikka FarmVille saattaa olla poissa, sen vaikutus tuntuu vielä vuosia. Peli oli sosiaalisen median pelien edelläkävijä ja auttoi vahvistamaan Zyngan asemaa alan johtavana toimijana. Puhumattakaan siitä, että se innoitti koko joukon jäljittelijöitä luomaan samanlaisia pelejä. FarmVille jätti epäilemättä jälkensä pelialaan – ja koko populaarikulttuuriin.