Miten Dogecoinia voi louhia?

Kryptovaluuttojen louhimisesta on puhuttu parin viime vuoden aikana vähemmän kuin aikaisin. Yksi syy lienee siinä, että louhiminen on ammattimaistunut, ja yksittäisten kuluttajien on vaikeampi louhia enää omalla laitteistollaan. Sen sijaan yksityisten henkilöiden voi kannattaa liittyä pooliin, jossa resurssit louhimiseen, samoin kuin tuototkin, jaetaan. Louhimista varten tarvitaan tänä päivänä käytännössä vähintään tehokas pelitietokone, jotta siinä riittää suorituskykyä ratkomaan louhimiseen liittyviä vaikeita matemaattisia tehtäviä.

Ethereumin louhinta loppui vuonna 2022, kun se vaihtoi proof of work -algoritmistä proof of stake -algoritmiin. Suomen kielessä näistä käytetään joskus myös termejä työntodistemekanismi ja varantotodistemekanismi. Sen sijaan esimerkiksi Bitcoinia ja Dogecoinia voi edelleen louhia, sillä ne perustuvat proof of work -konsensusalgoritmiin.

Mikä on Dogecoin?

Dogecoin on kryptovaluutta, joka luotiin vuonna 2013, vitsinä. Se perustuu Doge-meemiin, ja sen logona on Shiba Inu -koiran kasvot. Dogecoin keräsi ympärilleen nopeasti oman verkkoyhteisönsä ja saavutti 60 miljoonan Yhdysvaltain dollarin pääomituksen vuonna 2014. Dogecoin lähes kymmenvuotisena kolikkona on yksi vanhimmista kryptovaluutoista. Lisätietoa kaikista suosituimmista kryptovaluutoista löytyy osoitteesta https://virtuaalivaluutat.net/.

Toisin kuin Bitcoinissa, Dogecoinien louhittavuudelle ei ole rajoitusta. Louhintaprosessia on myös yksinkertaistettu, joten sitä voi tehdä jopa tavallisella tietokoneella. Dogecoinia käytetään usein jo mikrotransaktioihin, sillä on siis jo käyttötarkoituksia olemassa. Kryptovaluuttojahan on hieman leimannut se, että moni on niihin sijoittanut, mutta harva on niitä käyttänyt oikeasti maksaakseen jonkun tuotteen tai palvelun.

Dogecoinia voi louhia yksin tai poolissa. Yksin louhittaessa käyttäjä louhii itse ja pitää kaikki palkkiot. Poolissa kaikki louhivat yhdessä ja jakavat tuotot sen mukaan, kuinka paljon kukin on tehnyt työtä.

Kryptovaluutan louhimisen prosessi ja vaatimukset

Kryptovaluutan louhinta on prosessi, jossa luodaan uusia kryptovaluutan yksiköitä. Se edellyttää yleensä vaikean matemaattisen ongelman ratkaisemista kryptografisella hash-funktiolla. Ongelman ensimmäisenä ratkaissut louhija saa lisätä uuden lohkon lohkoketjuun ja saa palkkioksi vastaleimattuja kolikoita tai rahakkeita.

Louhintaprosessi vaatii käytännössä erikoistunutta laitteistoa ja kuluttaa paljon energiaa. Siksi ammattimaiset louhijat perustavat toimintansa yleensä maihin, joissa on halpaa sähköä. Yksittäiset kuluttajatkin voivat kyllä edelleen louhia kryptovaluuttoja omilla tietokoneillaan, mutta se ei ole enää kovin kannattavaa. Toisin sanoen sähkölaskusta muodostuu helposti suurempi kulu, kuin mitä louhimisella tällä tavoin ansaitsee. Silti moni louhii kryptovaluuttoja vielä itsekin ja moni liittyy louhintapooleihin, yhdistääkseen voimansa muiden yksittäisten louhijoiden kanssa.

Aloittaakseen louhinnan itsenäisesti, yksityishenkilön on hankittava kryptovaluuttalompakko, johon hän voi tallentaa palkkiot. Sen jälkeen hänen on ladattava ja asennettava tietokoneelleen louhintaohjelmisto. Ohjelmisto yhdistää louhijantietokoneen kryptovaluuttaverkkoon ja alkaa ratkaista matemaattisia ongelmia. Mikäli henkilö liittyy louhintapooliin, hänen on rekisteröidyttävä pooliin ja annettava lompakko-osoitteensa. Tämän jälkeen hän alkaa saada palkkiota työstään poolin sääntöjen mukaisesti.

Tarvittava laitteisto ja ohjelmisto

Ennen kuin aloitat Dogecoinien louhinnan, sinun on otettava huomioon muutamia asioita. Varmista ensinnäkin, että ymmärrät hyvin, miten järjestelmä toimii. Kryptovaluutat yhdistetään usein huijauksiin ja laittomaan toimintaan, joten on tärkeää tietää, mihin olet ryhtymässä. Sinulla pitää olla perustietämys myös internetistä ja jonkin verran osaamista tietokoneen kanssa. Jos et ole kunnolla perillä edes internetistä ja sen mahdollisuuksista ja uhista, voit tutustua aiheeseen lisää verkkohaltuun.fi sivustolla.

Toiseksi mieti, onko louhinta todella kannattavaa sinulle. Kuten aiemmin mainittiin, louhinta vaatii erikoislaitteita ja paljon energiaa. Tämä tarkoittaa, että louhinta on usein kannattavaa vain ammattimaisille tekijöille.

Jos olet päättänyt aloittaa Dogecoinin louhinnan, tarvitset muutamia asioita. Ensinnäkin tarvitset siis digitaalisen lompakon, johon voit tallentaa palkkiosi. Toisekseen sinun on ladattava ja asennettava louhintaohjelmisto. Yksi suosittu Dogecoin-louhintaohjelmisto on esimerkiksi MultiDoge. Kun olet asentanut ohjelmiston, yhdistä se Dogecoin-verkkoon ja voit aloittaa matemaattisten ongelmien ratkaiseminen. Mikäli liityt louhintapooliin, rekisteröidy aluksi pooliin ja anna lompakko-osoitteesi. Sen jälkeen hän alkaa saada palkkiota työstään sääntöjen mukaisesti. Poolien käyttäminen on tehty kovin helpoksi.

Louhintaohjelmistoja päivitetään jatkuvasti. Varmista siis, että lataat ohjelmiston uusimman version ennen kuin aloitat. Lisäksi laitteesi saattavat aika ajoin vaatia uusia ajureita. Niistä löytyy lisätietoa valmistajan verkkosivustolta. On myös tärkeää pitää tietokoneesi käyttöjärjestelmä ja virustorjuntaohjelmisto ajan tasalla. Tämä auttaa suojaamaan tietokonettasi haitalliselta koodilta, jota voitaisiin käyttää louhintaohjelmiston haavoittuvuuksien hyödyntämiseen.

Liittyminen louhintapooliin

Voit louhia Dogecoinia joko yksin tai liittymällä louhintapooliin. Louhintapooli on louhijoiden ryhmä, joka tekee yhteistyötä lisätäkseen mahdollisuuksiaan löytää lohkoja ja saada palkkioita. Kun lohko löytyy, palkkio jaetaan kaikkien poolin kaivostyöläisten kesken heidän panoksensa mukaan.

Valittavana on monia erilaisia pooleja. Suosittuja ovat esimerkiksi F2Pool, MiningPoolHub ja MultiDoge. Liittyminen onnistuu nopeasti rekisteröitymällä ja ilmoittamalla oma Dogecoin-lompakko. Ennen kuin kuitenkaan liityt johonkin pooliin, varmista, että ymmärrät, miten se toimii ja mitä maksuja se veloittaa.

Kun liityt louhintapooliin, annat laskentatehosi kollektiivin käyttöön. Tätä resurssipoolia käytetään lohkojen nopeampaan löytämiseen. Kun lohko löytyy, palkkio jaetaan kaikkien poolin louhijoiden kesken heidän panoksensa mukaan. Louhintapooliin liittymisen tärkein etu on siis se, että se lisää mahdollisuuksiasi löytää lohkoja ja ansaita palkkioita. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että palkkiosi ovat pienempiä, koska ne jaetaan kaikkien poolin jäsenten kesken. Lisäksi useimmat poolit perivät maksun.

Dogecoin-lompakon hankkiminen

Tarvitset digitaalisen lompakon, jotta voit vastaanottaa Dogecoin-palkkioita. Dogecoin-lompakko muistuttaa pankkitiliä. Sen avulla voit vastaanottaa, säilyttää ja lähettää Dogecoineja. Saatavilla on monia erilaisia lompakoita, mutta suosituin on Dogecoin Core Wallet. Tämä lompakko on saatavilla Windowsille, Macille ja Linuxille.

Kun olet ladannut ja asentanut lompakon, avaa se ja napsauta ”Vastaanota”. Lompakko luo sinulle Dogecoin-osoitteen. Tätä osoitetta käytät maksujen vastaanottamiseen. Voit jakaa tämän osoitteen kenelle tahansa, joka haluaa maksaa sinulle. Ei siis haittaa, vaikka tämä osoite joutuisi ulkopuolisten käsiin. Voit tarkistaa saldosi klikkaamalla ”Overview”. Tämä näyttää kaikki lompakkoosi liittyvät saapuvat ja lähtevät maksutapahtumat.

Dogecoin Core -lompakon lisäksi saatavilla on myös monia muita hyviä lompakoita, kuten MultiDoge Wallet. Kryptovaluuttojen säilyttäminen lompakossa on paljon turvallisempaa, kuin esimerkiksi kryptovaluuttapörsseissä.

Kuinka paljon voi ansaita Dogecoinia louhimalla?

Se, kuinka paljon voit ansaita louhinnalla, riippuu monista tekijöistä, kuten dogecoinin senhetkisestä arvosta, laitteesi ratkaisemien matemaattisten ongelmien vaikeudesta ja laitteistosi tehosta. Tätä kirjoitettaessa yksi Dogecoin on arvoltaan noin 0,082 euroa eli suunnilleen saman verran myös dollareissa. Jos siis louhija löytää lohkon, joka sisältää 500 Dogecoinia, palkkio on 41 euroa. Jos Dogecoinin arvo nousee tulevaisuudessa, palkkio on arvokkaampi.

Ratkaisemiesi matemaattisten ongelmien vaikeus vaikuttaa myös ansaintoihisi. Vaikeusaste muuttuu jatkuvasti, ja kun lohkojen löytämistä yrittäviä louhijoita on enemmän, vaikeusaste kasvaa. Lisäksi siis myös laitteistosi teho vaikuttaa myös tuloihisi. Mitä nopeampi ja tehokkaampi laitteesi on, sitä enemmän ansaitset lohkoa kohden.

Onko Dogecoinia vielä helppo louhia?

Valitettavasti Dogecoiniakaan ei ole enää helppo louhia. Valuutan alkuaikoina lohkoja saattoi löytää tavallisella kotitietokoneella. Mutta nyt, kun lohkoja etsivien louhijoiden määrä ja ammattitaito on kasvanut, myös vaikeustaso on noussut. Ellei sinulla ole käytössäsi kallista laitteistoa, on hyvin epätodennäköistä, että pystyt löytämään lohkoja ja ansaitsemaan palkintoja, ainakaan liittymättä louhintapooliin.

Kryptovaluuttojen louhintaan liittyy useita riskejä. Ensinnäkin on aina olemassa riski, että kryptovaluutan arvo laskee. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka löytäisit lohkon ja ansaitsisit palkkioita, nämä palkkiot voivat olla tulevaisuudessa arvottomampia kuin nyt. Toisekseen louhinta vaatii paljon energiaa, mikä tarkoittaa, että se maksaa rahaa. Sähkön hinta on muutenkin ollut kasvussa jo pitkään, eikä loppua näy.

Lisäksi on aina olemassa riski, että käyttämäsi laitteet rikkoutuvat tai vahingoittuvat. Voi siis käydä niin, että ostat kalliit laitteet louhimista varten, jotka sitten hajoavat ennen kuin ovat maksaneet itseään takaisin.