Ristiseiskaa pelataan Suomessa paljon. Sen perusrakenne on yksinkertainen ja sen oppii aloittelijakin nopeasti. Pelistä on olemassa ainakin tusina erilaista variaatiota, joilla peliin voi halutessaan lisätä uutta haastetta ja mielenkiintoa. Haluaisitko osata pelata ristiseiskaa? Jatka lukemista, sillä tutustutamme sinut tässä artikkelissa sen sääntöjen saloihin!
Ristiseiskan säännöt on helppo oppia
Ristiseiska on korttipeli, jota voi pelata kerralla kahdesta kahdeksaan pelaajaa. Se on loistava tapa viettää aikaa ja se voi olla varsin haastavakin. Ristiseiskassa pelaajat yrittävät päästä eroon kädessään olevista korteista asettamalla ne vuorotellen pöydälle pinoihin. Kortit tulee asettaa tiettyyn järjestykseen.
Peli alkaa siten, että tavallinen korttipakka jaetaan kokonaisuudessaan pelaajien kesken. Ristiseiskaa hallussaan pitävä aloittaa pelin kyseisellä kortilla. Kortit asetetaan kuvapuoli ylöspäin pöydälle siten, että seiskat ovat keskellä. Niiden alapuolelle pinotaan riviin kortit kuutosesta alaspäin ässään asti niin, että saman maan kortit ovat linjassa. Seiskojen yläpuolelle tulevat sitten tietenkin kortit kahdeksasta ylöspäin kuninkaaseen asti, jälleen saman maan kortit samassa linjassa. Kortit ovat pöydällä siis kolmessa rivissä niin, että keskellä ovat seiskat ja ylä- ja alariveihin pinotaan kortteja arvojärjestyksen mukaisesti.
Alkuun pelaajat voivat pelata pöydälle vain seiskoja. Kun kaikki seiskat ovat pöydällä, voidaan ensin lisätä kyseisen maan kutonen ja vasta sitten kasi. Muiden pelaamista voi taktisesti haitata panttaamalla kutosta tai kasia, koska vasta niiden pelaamisen jälkeen voidaan lisätä muut kortit kyseiseen maahan. Jos pelaajalla ei vuoronsa koittaessa ole sopivaa korttia, hän voi pyytää edelliseltä pelaajalta korttia. Ensimmäisellä kierroksella tämä ei päde, silloin voi yksinkertaisesti ohittaa oman vuoron. Poikkeuksen tekee myös se, jos edellisellä pelaajalla on vain yksi kortti; tällöin hypätään aina edeltävään pelaajaan jne.
Ässä sulkee seiskojen alapuolella olevat pinot ja kuningas vastaavasti yläpuolella olevat pinot. Pinon sulkeva pelaaja saa jatkaa vuoroaan pelaamalla vielä yhden kortin.
Pelin voittaa se, joka on ensin päässyt korteistaan eroon.
Sääntöjen eri muunnelmat
Ristiseiska pitää sisällään paljon erilaisia variaatioita, joissa sääntöjä on muokattu enemmän tai vähemmän. Tuttuun peliin saa pienillä muutoksilla lisättyä vaikeustasoa ja luotua vaihtelua. Kerromme tässä muutamista tavallisista sääntömuutoksista.
- Pelissä ässän ensimmäiseksi pelannut saa päättää, kaatuuko tällä kortilla pino ala- vai ylärivistä eli kuninkaan vai kakkosen päältä. Ennen tätä ensimmäistä ässää pinoja ei voi kaataa, eivätkä muut kortit siihen pystykään. Kun ässä ensimmäisen kerran pelataan, kaikki siihen asti kaatamatta jääneet (eli kuninkaaseen tai kakkoseen asti pelatut) pinot kaatuvat.
- Yksi pelitapa on pelata seiskan jälkeen kahdeksan ennen kutosta. Kakkonen on tässä tapauksessa viimeinen kortti seiskasta alaspäin ja ässä seiskasta ylöspäin.
- Panttiesineellä pelatessa ei pyydetä korttia, jos omasta kädestä ei löydy sopivaa korttia pelattavaksi. Sen sijaan pyydetään panttia, joka voi olla mikä tahansa pieni esine. Peli päättyy, kun joku pääsee eroon korteistaan tai kerää ennalta sovitun verran miinuspisteitä; käteen jääneet kortit lasketaan numeroarvonsa mukaan, ässä on 14. Pantin arvo on 25 pistettä.
- Panttiversiossa voidaan myös ottaa käyttöön pelitapa, jossa niin seiskoja, kutosia, kuin kasejakin saa pihdata ja ottaa sen sijaan panttiesineen.
Ristiseiska on hauska peli hetkeen kuin hetkeen
Ristiseiska on korttipeli, josta voivat nauttia monen ikäiset pelaajat. Se on loistava tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa ja sitä voi pelata missä tahansa ympäristössä. Peliin tarvitaan vain korttipakka, pöytä ja ainakin yksi pelikaveri. Kaivapa siis kortit esiin, etsi peliseuraa ja pidä hauskaa!