Mikä on VPN?

Me kaikki netin käyttäjät jätämme digitaalisia jälkiä verkkoon aina siellä liikkuessamme. VPN-yhteys (Virtual Private Network) tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa, joka toimii tehokkaana työkaluna yksityisyytesi suojaamiseksi aina internetissä surffatessasi. Tämä verkko muodostaa tavan, jolla joko kaksi tai useampia verkkoja voidaan yhdistää toisiinsa julkisen verkon yli muodostaen näennäisesti yksityisen verkon. VPN on siis tekniikka, joka luo turvallisen ja salatun yhteyden laitteesi ja internetin välille. Se tuo suojaa ohjaamalla kaiken internet-liikenteesi salatun tunnelin kautta, jolloin voit käyttää mitä tahansa verkkosivustoja ja palveluita turvallisesti ilman, että kukaan pääsee hakkeroimaan tietojasi.

VPN-yhteys salaa tietosi ja sijaintisi tehokkaasti

Vahvan turvallisuusaspektin lisäksi VPN-yhteys on hyödyllinen rajoitusten ohittamiseen ja maantieteellisesti rajoitetun sisällön, kuten esimerkiksi suoratoistopalvelujen tai vain tietyissä maissa saatavilla olevien verkkosivustojen käyttämiseen. Kun muodostat yhteyden toisessa maassa sijaitsevaan palvelimeen, IP-osoitteesi korvataan etä-VPN-palvelimen IP-osoitteella, jolloin voit käyttää estettyä sisältöä paljastamatta todellista sijaintiasi. Salaamaton data taas on luettavissa avoimesta verkosta varsin yksinkertaisilla keinoilla.

VPN-yhteyden tarjoama salaus on prosessi, jossa tiedot muutetaan sellaiseen muotoon, johon vain valtuutetut osapuolet pääsevät käsiksi. VPN-yhteyden ja tämän salauksen avulla voidaan varmistaa, että kaikki yhteyden kautta lähetettävät tai vastaanotettavat tiedot pysyvät turvassa ja suojattuina ulkopuolisilta häiriötekijöiltä. Tämä tuo käyttäjille mielenrauhan siitä, että heidän tietonsa ovat turvassa, kun he ovat yhteydessä julkisiin Wi-Fi-verkkoihin ja yhteisissä käytössä oleviin laitteisiin. Näin ollen VPN-yhteydet ovat korvaamaton työkalu henkilökohtaisten tietojen suojaamiseen verkossa ja rajoitetun sisällön käyttämisessä. Siksi esimerkiksi pankkiyhteyden käyttäminen VPN-yhteyden avulla tuo käyttöön turvallisuutta erityisesti silloin, kun yhteys pankkiin muodostetaan avoimen verkon kautta.

Miten VPN käytännössä toimii?

Kun muodostat VPN-yhteyden, laitteesi tai selaimesi muodostaa ensin suojatun yhteyden VPN-palvelimeen. Kaikki oman laitteesi ja palvelimen välillä kulkeva tieto on salattua, joten kuten mainittua, se on suojattu kaikilta ulkopuolisilta haitallisilta toimijoilta, jotka voivat mahdollisesti yrittää siepata sen. Kun suojattu yhteys on muodostettu, kaikki verkkosivustoille tai palveluihin lähetetyt pyynnöt ohjataan VPN-palvelimen kautta eikä siis suoraan tietokoneeltasi. Tämä piilottaa IP-osoitteesi ja sijaintisi, jolloin näyttää siltä, että käytät sisältöä jostain muualta.

Miksi käyttää VPN-yhteyttä?

Suosituimpia ja tarpeellisimpia syitä VPN-yhteyden käyttämiseen ovat erityisesti turvallinen nettiselaaminen, oman sijainnin piilottaminen sekä erilaisten sarjojen ja elokuvien katsominen ulkomailta käsin. Jos siis haluat välttää haittaohjelmia, mahdollista vakoilua ja verkkohyökkäyksiä, on VPN-yhteys hyvä ja turvallinen ratkaisu. Sen avulla voit käyttää huoletta julkisia ja suojaamattomia Wi-Fi-verkkoja turvallisesti.

Onko VPN-palvelun käyttäminen laillista?

Sekä Suomessa että useimmissa muissa valtioissa VPN-yhteyden käyttäminen on täysin sallittua ja laillista ja sitä voi käyttää vapaasti. Esimerkiksi elokuvien ja sarjojen katsominen suoratoistona on myös laillista, tekeepä sen VPN:n avulla tai ilman sitä. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että joillakin striimauspalveluilla saattaa olla omia sääntöjä VPN-palvelun käyttöön liittyen. Yleisimpiä ja Suomessa suosittuja suoratoistopalveluita, kuten Netflixiä, MTV Katsomoa, Ruutua ja Yle Areenaa voi esimerkiksi katsoa huoletta.

VPN-palveluntarjoajat

VPN-palveluntarjoajia löytyy valtavasti ja siksi onkin tärkeää tehdä hieman taustaselvitystä ja vertailla niitä ennen hankintapäätöksen tekemistä. On siis hyvä etsiä juuri sinulle itsellesi paras vaihtoehto – sellainen, joka tarjoaa kaikki tarvitsemasi ominaisuudet sekä turvallisen verkkoyhteyden. Suomesta löytyy monia luotettavia VPN-palveluntarjoajia, jotka tarjoavat erilaisia palveluja erilaisissa hintaluokissa. Suosituimpia VPN-palveluntarjoajia ovat muun muassa F-Secure VPN, CyberGhost, AirVPN, NordVPN, IPVanish ja Private Internet Access. Kaikki nämä palveluntarjoajat tarjoavat vahvoja salausprotokollia, suojaa haittaohjelmilta ja verkonvalvontaa, rajoittamatonta kaistanleveyttä ja pääsyn useissa maissa sijaitseville palvelimille. Huomioi myös, että VPN-palveluja löytyy niin maksullisena kuin ilmaisversioinakin. Tästä lisää seuraavassa.

Ilmaisen ja maksullisen VPN-palvelun erot

Ilmaisten ja maksullisten VPN-palvelujen välillä on useita keskeisiä eroja, jotka on otettava huomioon silloin, kun valitset itsellesi sopivaa palvelua. Ilmaiset VPN-palvelut tarjoavat perusominaisuuksia, kuten mahdollisuuden poistaa tiettyjen verkkosivustojen estot, piilottaa IP-osoitteesi ja salata internetissä lähetetyt tiedot. Ilmaispalveluiden tarjoamien palvelimien rajallisen määrän vuoksi yhteysnopeudet kuitenkin hidastuvat huomattavasti ruuhka-aikoina. Koska näitä palveluita tuetaan yleensä mainoksilla tai muilla rahan hankinnan muodoilla, käyttäjät saattavat lisäksi kokea häiritsevää seurantaa tai saada näytölleen ponnahdusikkunoita VPN-yhteyttä käyttäessään. Useat ilmaiset VPN-palvelut keräävät myös käyttäjiensä tietoja muun muassa mainostajille – jos et maksa palvelusta rahalla, niin miten toiminta muuten rahoitetaan? Jotkut ilmaiset palvelut myös saattavat tartuttaa haittaohjelmia tai myydä verkkoyhteyttäsi muille käyttäjille.

Maksulliset VPN-palvelut puolestaan tarjoavat laajalti kattavamman palvelun, jossa on nopeammat yhteysnopeudet ja paremmat salausprotokollat. Useimmat maksulliset palvelut tarjoavat myös palvelimia, jotka sijaitsevat useissa eri paikoissa eri puolilla maailmaa, mikä mahdollistaa joustavuuden sisällön saatavuuden suhteen. Koska näitä palveluja ei myöskään tueta mainoksilla tai muilla rahan hankinnan muodoilla, sinun ei tarvitse huolehtia esiin putkahtelevista ponnahdusikkunoista tai seurannasta palvelua käyttäessäsi. Lisäksi maksulliset VPN-palvelut tarjoavat usein muitakin ominaisuuksia, kuten jaetun tunnelin ja kill switch -ominaisuuksia, joita ei välttämättä ole saatavilla ilmaispalveluissa.

Pohdi omia tarpeitasi

Se, valitsetko lopulta itsellesi ilmaisen vai maksullisen VPN-yhteyden, riippuu viime kädessä omista tarpeistasi ja budjetistasi. Jos nopeus ja luotettavuus ovat sinulle tärkeimpiä ominaisuuksia, maksullinen palvelu on todennäköisesti paras vaihtoehto. Jos kuitenkin haet lähinnä vain perusominaisuuksia, ilmainen VPN voi myös olla sopiva valinta. Muista, että VPN-palveluntarjoajalla on aina hallussaan kaikki tieto siitä, miten käytät internetiä ja ettei VPN-yhteyskään kaikesta huolimatta anna käyttäjälle täysin varmaa suojaa.