Proton VPN kokemuksia

Mitä tulee verkon selaamisen yksityisyyteen, harvat palvelut voivat kilpailla Proton VPN:n tarjoaman suojatason kanssa. Monien hyödyllisten ominaisuuksiensa vuoksi Proton VPN:stä on tullut suosittu valinta niille, jotka etsivät luotettavaa, turvallista ja rajatonta pääsyä internetiin. Kuten mihin tahansa palveluun, siihenkin liittyy joitakin heikkouksia kilpailijoihinsa nähden. Tässä artikkelissa teemme kattavan katsauksen tähän nousevaan VPN-palveluun.

Proton VPN -käyttökokemukset

Avoimen lähdekoodin Proton VPN on sveitsiläisen Proton AG -nimisen yrityksen tuote vuodelta 2014. Heidät tunnetaan parhaiten päästä päähän -salauksella varustetun Proton Mail -sähköpostipalvelun luomisesta. Tämä tiedemiesten joukko tapasi alun perin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä. Sveitsi on myös yksityisyydensuojan osalta edelläkävijä koko maailman valtioiden joukossa. Proton VPN:n takana on siis varsin tiukkaa osaamista.

Proton VPN:llä on tämän artikkelin kirjoitushetkellä 2 181 palvelinta 67 maassa. Suurin osa palvelimista sijaitsee Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta niitä löytyy myös muualta maailmasta. Proton VPN hallinnoi niitä kaikkia itse.

Proton VPN kokemukset ovat pääasiassa positiivisia. Se tarjoaa erittäin käyttäjäystävällisen käyttöliittymän ja paljon korkean tason suojaus- ja yksityisyysominaisuuksia. Ilmaisversioon sisältyy rajaton kaistanleveys ja se ei pidä sisällään mainoksia. Nämä ovat siinä hyvin pidettyjä seikkoja. Maksullisissa versioissa on valittavana VPN Plus- ja Proton Unlimited –palvelut, joissa on tarjolla erilaisia Protonin premium-palveluja, nopeaa striimaamista ja paljon muuta. Osa käyttäjistä kokee tilausten kuukausihinnat hieman korkeiksi, siinä missä osaa maksaa mielellään sen takana olevasta ammattitaidosta.

Proton VPN:n käytön edut ja haitat

VPN:n valinnassa on otettava huomioon monia tekijöitä. Mihin tarvitset tätä palvelua? Paljonko olet valmis maksamaan? Proton VPN:llä on useita etuja muihin palveluntarjoajiin verrattuna, mutta löydettävissä on myös joitakin miinuspuolia. Katsotaanpa niitä hieman tarkemmin.

Plussat

  • Erittäin turvallinen ja tehokkaan salauksen omaava VPN, joka tekee tietoihisi murtautumisen käytännössä katsoen mahdottomaksi.
  • Yrityksen kotipaikka on Sveitsi, jolla on yksi maailman vahvimmista tietosuojalaeista. Tämä tarkoittaa, että tietojasi suojaa itse yrityksen lisäksi myös maan laki.
  • Tarjoaa ilmaisen paketin, jonka avulla voit käyttää palvelua yhdellä laitteella kerrallaan. Tämä on täydellinen, jos haluat vain kokeilla palvelua tai jos tarvitset VPN-suojausta vain satunnaiseen käyttöön.
  • Maksulliset kuukausitilaukset pitävät sisällään lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia ja myös ekstrapalveluita, kuten Proton AG:n muita tuotteita. Voit myös kokeilla näitä palveluita 30 päivän ajan tyytyväisyystakuulla.
  • Valtavasti palvelimia ympäri maailmaa. Voit aina löytää nopean ja suojatun yhteyden missä tahansa oletkin.

Miinukset

  • Palvelimen hakuominaisuus on hieman kömpelö ja esimerkiksi tietyn kaupungin palvelimen hakeminen voi joskus tuottaa vaikeuksia.
  • Pääasiallisesti suojattuun selaamiseen suunniteltu palvelu, joka ei onnistu kaikilla palvelimillaan kiertämään striimauspalveluiden maarajoituksia.
  • Kuukausihinta maksullisissa versioissa on verrattain melko korkea.

Mitkä ovat vaihtoehdot Proton VPN:lle?

Proton VPN:lle on tarjolla useita vaihtoehtoja, mukaan lukien muut VPN-palveluntarjoajat ja vaihtoehtoiset menetelmät online-yksityisyyden ja -turvallisuuden saavuttamiseksi. Muita suosittuja VPN-palveluntarjoajia ovat muun muassa NordVPN, ExpressVPN ja IPVanish. Nämä palvelut tarjoavat Proton VPN:n kaltaisia ominaisuuksia, kuten juuri huippuluokan salauksen. Jokaisella niistä on kuitenkin omat ainutlaatuiset etunsa ja heikkoutensa.

Niille, jotka etsivät vaihtoehtoa VPN-verkoille kokonaan, on myös olemassa muutamia vaihtoehtoja. Yksi on käyttää Tor-ohjelmistoa eli niin sanottua pimeää verkkoa. Se yhdistetään usein laittomaan toimintaan, mutta sitä voidaan käyttää myös täysin puhtaat jauhot pussissa. Tämä ohjelmisto reitittää liikennettäsi vapaaehtoisten ylläpitämien palvelimien verkon kautta henkilöllisyytesi salaamiseksi. Tor on kuitenkin usein hidas ja jotkut verkkosivustot voivat estää pääsyn sen kautta.

Toinen vaihtoehto on käyttää välityspalvelinta, joka reitittää liikennettäsi toisen palvelimen kautta IP-osoitteesi piilottamiseksi. Välityspalvelimet eivät kuitenkaan salaa liikennettäsi kuten VPN:t, joten ne eivät ole yhtä turvallisia.

Usein kysytyt kysymykset Proton VPN:stä

Keräsimme loppuun vielä joitakin tuotteeseen liittyviä yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen.

Mitä laitteita Proton VPN tukee?

Proton VPN toimii kaikilla yleisimmillä käyttöjärjestelmillä, mukaan lukien Windows, Mac, Android, iOS ja Linux. Voit siis nauttia täydestä suojauksesta millä tahansa laitteella.

Onko Proton VPN ilmainen käyttää?

Kyllä, voit käyttää Proton VPN:ää ilmaiseksi suojataksesi verkkotoimintasi uteliailta silmiltä. Jos kuitenkin haluat käyttää edistyneempiä ominaisuuksia, kuten Torin kautta reititystä ja laajempaa palvelinvalikoimaa tai yhdistää useita laitteita, tulee tilaus päivittää maksulliseksi.

Tuleeko Proton Mail –palvelu VPN:n mukana?

Proton Mail sisältyy kokonaisuudessaan vain Proton Unlimited –tilaukseen. Saat käyttöösi 15 eri sähköpostiosoitetta, 500 GB tallennustilaa ja paljon muuta.