Kryptovaluutat ovat viime vuosina nousseet yhä useampien ihmisten tietoisuuteen, eikä Bitcoin (BTC) ole kahvipöytäkeskusteluissa enää vain teknologianörttien huulilla. Jos koet itse olevasi tällainen tavallinen tallaaja, jota virtuaalivaluutat kiinnostavat, olet oikeassa paikassa! Tässä oppaassa kerromme, miten voit hankkia Bitcoinia kolmella eri tavalla: louhimalla, ostamalla pörssistä tai käyttämällä Bittimaatteja.
Louhijat luovat uusia bitcoineja
Bitcoinin louhinta on menetelmä, joka vie paljon aikaa ja sähköä. Se vaatii myös runsaasti tietotaitoa ja kalliita laitteistohankintoja. Näistä syistä se ei olekaan aivan aloittelijoiden hommaa. Louhinta on kuitenkin edelleen suosittua niiden ihmisten keskuudessa, jotka ovat kiinnostuneita ansaitsemaan bitcoinia omalla työllään vähitellen. BTC kurssi ja sen nopeat heilahtelut ovat myös vähemmän olennainen seikka, kun valuuttaa ei osteta rahalla, vaan se ansaitaan työllä.
Louhinnassa Bitcoinin verkon muodostavat tietokoneet eli solmut ratkaisevat monimutkaisia matemaattisia ongelmia, ja niiden avulla sekä vahvistetaan verkossa tapahtuvat transaktiot, että luodaan uusia bitcoineja. Se louhija, jonka laitteisto onnistuu ratkaisemaan kulloisenkin lohkon arvoituksen eli oikean numerosarjan, pääsee lisäämään ketjuun uuden lohkon. Kun muut tietokoneet ovat vahvistaneet luodun lohkon ja numerosarjan, saa louhija lohkopalkkion mukaisen määrän bitcoinia.
Kryptovaluuttojen louhintaan voi päästä mukaan myös ilman kalliiden supertietokoneiden hankkimista. Niin sanottua kaivoskalustoa voi vuokrata netin pilvipalveluiden kautta.
Bitcoinin louhinta ei ole järkevää myöskään aivan yksin, kun kilpailussa ovat mukana lukuisat valtavat louhintafarmit. Ensimmäisen oman lohkon voi päästä luomaan esimerkiksi vasta vuosien päästä, jos silloinkaan! Ratkaisuna ongelmaan ovat niin sanotut poolit, joissa louhijat yhdistävät laitteidensa tehot ja pystyvät täten työskentelemään moninkertaisella nopeudella. Palkkiot luonnollisesti jaetaan poolin kesken työpanoksen mukaisesti, mutta niitä ei tarvitse odotella aivan niin kauan, kuin yksin louhiessa.
Bitcoinia pörssistä helposti
Kryptopörssit lienevät yleisimpiä ja helpoimpia tapoja hankkia bitcoinia. Pörssejä on kahdenlaisia: keskitettyjä ja hajautettuja. Jotkin pörssit pitävät sisällään molemmat vaihtoehdot. Pörssiä käyttääksesi sinun tulee luoda sellaiseen tili, ja keskitetyn pörssin kohdalla myös tunnistautua toimittamalla tiettyjä henkilökohtaisia asiakirjoja.
Keskitetyssä pörssissä kaupat kulkevat välikäden, eli pörssin, kautta. Tällainen alusta on yleensä hyvin turvallinen, ja hajautettuja alustoja on helpompi käyttää. Asiakaspalvelu on tavallisesti erinomaista. Keskitetty pörssi on varsinkin aloittelevalle harrastajalle paras vaihtoehto, vaikka sen perimät maksut saattavatkin olla vertailussa hieman kalliimpia.
Hajautettujen pörssien suurimpana etuna nähdään usein niiden yksityisyys. Nämä alustat eivät vaadi käyttäjän tunnistautumista, sillä ihmiset käyvät näissä pörsseissä kauppaa suoraan toistensa kanssa. Toinen nimitys hajautetulle pörssille onkin P2P- eli Peer-to-peer-pörssi. Huijauksen riski on tällaisessa kaupanteossa hieman suurempi. Arvosteluja lukemalla voi silti saada ajatuksen siitä, mihin myyjään tai ostajaan kannattaa luottaa.
Bittimaateilta kryptoa käteisellä
Jos haluat ostaa Bitcoinia käteisellä, voit tehdä kauppaa vaikkapa kaverin kanssa – tai ostaa sitä Bittimaatista. Bittimaatit ovat automaatteja, joista voi hankkia (ja joissa voi myydä) bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja. Niitä on Suomessakin jo yli 10 kappaletta, ja ne on sijoiteltu hieman suurempiin kaupunkeihin ympäri maata. Bittimaattia käyttääksesi sinulla tulee olla mobiililompakko, johon voit vastaanottaa kryptoja.
Bittimaatin käyttö on melko yksinkertaista. Sinun täytyy ensin valita näytöltä, että haluat tehdä ostotoimeksiannon, esimerkiksi bitcoinista tai vaikkapa etheristä. Tämän jälkeen tunnistaudut joko pankkivarmenteella tai olemassa olevalla Coinmotion-tililläsi. Valitsemastasi tavasta riippuen saat sitten QR-koodin näkymään joko selaimessasi tai sähköpostissasi, ja skannaat tämän koodin Bittimaatilla.
Seuraavaksi sinun tulee napsauttaa kryptolompakkosi osoite näkyville lompakossasi, ja skannata se samoin kuin teit QR-koodin kanssa. Tämän jälkeen pääset laittamaan seteleitä sisään koneeseen. Huomioi aina, että syötetty seteli on ostopäätös! Kun olet syöttänyt haluamasi määrän rahaa, paina ”Lähetä” ja Bittimaatti lähettää ostamasi kryptot lompakkoosi.
Kuinka hankkia bitcoinia turvallisesti?
Oli menetelmäsi bitcoinin hankkimiseksi mikä hyvänsä, on aivan ehdotonta, että teet sen turvallisesti ja vastuullisesti. Sijoittaminen kryptovaluutan kaltaiseen korkean volatiliteetin omaisuuserään on aina riskialtista.
Ensimmäinen ja tärkein tehtäväsi on tutustua Bitcoinin maailmaan ja oppia perusteet yksityisyydestä, turvallisuudesta ja käyttäjien omasta vastuusta. Muista myös suojata pörssitilisi käyttämällä kaksivaiheista todennusta ja vahvoja salasanoja. Valitse kryptovaluuttojasi varten turvallinen lompakko, jossa yksityiset avaimesi ovat suojassa muiden katseilta. Jos ostat kryptoja pörssistä, älä koskaan jätä niitä säilytettäväksi hakkerihyökkäyksille alttiille pörssitileille!
Pidä mielessä, että Bitcoinin kurssi voi heittelehtiä voimakkaasti vain yhdenkin päivän aikana. Maltti on valttia, eikä koko omaisuutta kannata laittaa kryptovaluuttojen varaan. Hajauta sijoitussalkkuasi niin, että mukana on epävarmempien krypto-omaisuuksien ohella myös runsaasti turvallisempia kohteita. Näin yhden kohteen rajukaan kurssin lasku ei pääse kaatamaan talouttasi.
Bitcoinin hankkimisen monet tiet
Bitcoinin hankkiminen ei ole niin vaikeaa, kuin miltä se voi aluksi vaikuttaa. Louhinta on melkoinen pähkinä purtavaksi kokeneemmallekin kryptofanille, joten suosittelemme, että aloitat ostamalla Bitcoinia keskitetyltä pörssiltä tai käyttämällä Bittimaatteja. Muista aina hankkia Bitcoinia turvallisesti; opiskele perusasiat huolella ja noudata tervettä varovaisuutta. Muista myös, että Bitcoin on edelleen uusi teknologia, jonka tulevaisuus on epävarma. Täten siihen ei ole suositeltavaa sijoittaa kovin suuria summia.