Kuinka paljon e-urheilijat tienaavat?

Pelien ja viihteen maailma on muuttunut huomattavasti viime vuosina. Yksi tämän muutoksen havaittavimmista ilmentymistä on laajasti levinnyt e-urheilu, jossa kilpaillaan pelaamalla erilaisia tietokonepelejä joko yksilöinä tai joukkueina. Pelaajat saavat rahaa osallistumalla erilaisiin turnauksiin ympäri maailmaa. Mutta miten paljon e-urheilijana voi tienata ja kuinka usein otteluita järjestetään? Entä mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos haluaa aloittaa oman uran e-urheilun parissa?

Mitä on e-urheilu?

Elektroninen urheilu, paremmin tunnettu nimellä e-urheilu, on kilpapelaamista tietokoneilla ja konsoleilla. E-urheilu on noussut suuren yleisön tietoisuuteen viime vuosina ja sen suosio kasvaa nopeasti ympäri maailmaa. Monet ihmiset ovat kiinnostuneita pelaamisesta ammattilaisena ja ansaitsevat elantonsa pelaamalla eri kilpailuissa.

Turnauksissa pelattavia pelejä voivat olla muun muassa reaaliaikaiset strategiapelit, taisteluareenamoninpelit ja ensimmäisen persoonan ammuntapelit. Esimerkiksi Fifasta on viime aikoina järjestetty suuriakin turnauksia, joissa voittaja saa isoja summia palkinnoksi. Muita suosittuja pelejä ovat muun muassa Counter-Strike, Dota, League of Legends ja Fortnite.

Kuinka usein otteluita ja turnauksia pelataan?

E-urheilijat pelaavat useita otteluita ja turnauksia vuodessa ja suurin osa niistä striimataan nettiin, jotta ne saavuttaisivat mahdollisimman suuren yleisön. Yleisöä saapuu myös paikanpäälle, suurimpiin kisoihin jopa satoja tuhansia. Yleisön kannalta olennainen osa turnauksia on vedonlyönti. Monet katsojat lyövät vetoa kilpailun voittajasta, tappojen tai maalien määrästä tai jopa siitä, kuinka kauan kukin pelaaja kestää. Täältä saat lisää tietoa siitä, miten e-urheilun vedonlyönti toimii.

Kilpailujen määrä vaihtelee pelin ja pelaajan tavoitteiden mukaan. Toiset kilpailevat kansallisella tasolla, toiset kiertävät ympäri maailmaa erilaisissa turnauksissa. Osallistujien ja turnausten lukumäärä vaihtelee pelin ja järjestämispaikan mukaan. Jotkin turnaukset vaativat monta karsintavaihetta suuren osallistujamäärän vuoksi. Monet näistä turnauksista ovat avoimia kaikille, ja sinun tarvitsee vain rekisteröityä ja kilpailla muita vastaan.

Turnaukset ovat yleensä tiukasti aikataulutettuja ja jokaisella on oma tavoitteellinen treenaamisprosessinsa toivottujen tuloksien saavuttamiseksi. Pelaajilla on myös usein manageri tai valmentaja, joka auttaa heitä suunnittelemaan uraa ja kehittymään pelaajina.

E-urheilun tulovirtoja

Monet ajattelevat, että e-urheilu on vain harrastusta tai viihdettä. Todellisuudessa se on kuitenkin paljon enemmän. E-urheilijat ovat oikeita ammattilaisia, jotka tienaavat elantonsa pelaamalla pelejä. He saavat ansiotulonsa sponsoroinneista ja lipputuloista ja voittaessaan he voivat saada palkintoja turnauksista. Palkintojen arvo saattaa suurimmissa kisoissa nousta jopa useisiin miljooniin euroihin.

Tämän lisäksi pelaajat voivat saada palkkaa joukkueilta, joille he pelaavat. Joukkueet voivat tarjota pelaajilleen palkan ja muita etuja, kuten matkakustannusten korvauksia ja ilmaisia varusteita. Pelaajien on myös helpompaa hankkia sponsoreita joukkueiden kautta ja monet suuret yritykset ovat kiinnostuneita sponsoroimaan suosittuja e-urheilujoukkueita, jotta heidän tuotteensa näkyvät laajan yleisön edessä.

E-urheilijat tienaavat tällä hetkellä kuitenkin yleisesti ottaen vähemmän kuin perinteiset urheilijat. Yksi syy tähän on se, että e-urheilu on verrattain uusi ala ja e-urheilijat ovat keski-iältään nuorempia. Alan koko kehityskaari on siis vasta alussa. Toisaalta monet e-urheilijat ovat jo saavuttaneet huomattavia menestyksiä, ansainneet miljoonia ja saaneet paljon huomiota sosiaalisessa mediassa.

Tulojen lähteenä e-urheilijoilla on siis useimmiten sopimukset erilaisten yritysten kanssa, esimerkiksi pelitaloista, tuotemerkeistä tai nettikasinoista. Lisäksi tulonlähteenä voi olla joukkue, johon pelaaja kuuluu sekä suora fanituotto, esimerkiksi oheistuotteiden myynti tai YouTuben ja Twitchin kautta saatavat tulot. E-urheilijan palkka riippuu monista tekijöistä, kuten näkyvyydestä sosiaalisessa mediassa sekä sopimusten ja sponsoroinnin suuruudesta.

Kun e-urheilu kasvaa alana, myös sen ympärillä liikkuva rahamäärä kasvaa. Tulevaisuudessa e-urheilu todennäköisesti maksaa useammille huippu-urheilijoille saman verran kuin maailman tunnetuimmille jalkapallo- tai jääkiekkotähdille.

Kuinka aloittaa ura e-urheilussa

Tässä muutamia asioita, jotka ovat olennaisia e-urheilun aloittamisessa kilpatasolla.

  1. Löydä joukkue tai yhteisö tukemaan taivaltasi ja kannustamaan kisoissa. Yhteisö on yksi tärkeimmistä asioista koko e-urheilussa, sillä suurin osa peleistä on joukkueella pelattavia.
  2. Etsi sponsori. Pelaaminen joukkueessa lisää näkyvyyttä turnauksissa ja siten mahdollisuutta vastaanottaa erilaisia tarjouksia sponsoroinneista. Sponsoreiden löytäminen vaatii aktiivista markkinointia ja yhteydenpitoa potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin.
  3. Tarkista, että pelikalustosi on ajan tasalla. Tämä kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun kuuluu jo joukkueeseen tai on sponsoreita, joilta pyytää uusia välineitä.
  4. Etsi turnauksia, joihin voisit osallistua. Suomessa pelattavat turnaukset löydät listattuna Suomen elektronisen urheilun liiton sivuilta. Kun alat menestyä suomalaisissa kisoissa, voit harkita siirtymistä Pohjoismaiden tasolle. Sen jälkeen voit edetä Euroopan mestaruus- ja myöhemmin jopa maailmanmestaruuskisoihin.
  5. Kasvata medialäsnäoloasi. Tämän voi tehdä monella tavalla. Toiset aloittavat YouTube-kanavan, toiset ovat aktiivisia päivittelemään turnauksista someen. Tärkeintä on, että näytät aktiivisuutesi yhteisössä.
  6. Kun ihmiset tuntevat sinut, voit keskittyä oman brändin ja imagon luomiseen. Ole persoonallinen ja kehitä taitojasi.

Omaa tulovirtaa voi kasvattaa osallistumalla suurempiin turnauksiin, joissa lipputulot ja palkinnot ovat myös kookkaampia. Lisäksi fanituotteiden suunnitteleminen ja myyminen oman brändin luomisen jälkeen on hyödyllinen lisätulovaihtoehto. Loppujen lopuksi yhteisö ratkaisee menestyksen, kuten useimmissa muissakin urheilulajeissa.