Mikä on Ripple?

Ripple on digitaalinen valuutta, joka lanseerattiin yhtenä ensimmäisistä. Ripple on saanut kiitosta ja suosiota sen vakauden vuoksi muutoin epävakailla markkinoilla. Ripple on paljon muutakin kuin on vain kryptovaluutta ja se mahdollistaa esimerkiksi fiat-valuuttojen (kuten euron) digitaalisen käytön alustallaan. Vaikka Ripple on saanut osakseen arvostelua Yhdysvaltain viranomaisilta, se on onnistunut olemaan yksi viime vuoisien suosituimmista kryptoista.

Mikäli kryptovaluutat ovat sinulle uusia, niiden ostaminen voi aluksi tuntua vaikealta. Jokainen voi kuitenkin ostaa Rippleä ja muita kryptoja alle tunnissa. Ostaminen on tehty helpoksi ja kaupankäyntialustoja on tarjolla myös suomeksi. Ennen kuin kuitenkaan laitat ostohousuja jalkaan, on syytä tutustua tarkemmin siihen, mistä Ripplessä on kyse.

Miten Ripple sai alkunsa?

Ripplen perusti vuonna 2012 joukko yrittäjiä, jotka halusivat tuoda perinteisen pankkijärjestelmän nykyaikaan. He uskoivat, että rajat ylittävät maksut, kansainväliset rahalähetykset ja muut rahoitustapahtumat voitaisiin tehdä helpommiksi, nopeammiksi ja halvemmiksi, jos ne tehtäisiin lohkoketjussa.

Vuonna 2013 Ripple julkaisi oman digitaalisen valuuttansa XRP:n (Ripple). XRP on ollut varteenotettava vaihtoehto myös Bitcoinille ja moni sijoittaja on hankkinut näistä molempia. Bitcoinin kurssissa on kuitenkin näkynyt se, että se oli alalla ensimmäisenä ja on saanut siten parhaan tunnettuuden. Bitcoinin arvoon, kurssikehitykseen ja kaupankäyntiin voi tutustua tarkemmin https://bitcoinarvo.com/ osoitteessa.

Ripplen historia alkoi 2010-luvun alussa, kun Jed McCaleb pyrki luomaan uuden kryptovaluuttajärjestelmän, joka ei vaatisi louhintaa tai erikoislaitteita. Hän perusti myöhemmin Ripplen kilpailijan, Stellar Lumenesin. Chris Larsen ja Arthuro Britton liittyivät Ripplen kehitystiimiin vuonna 2012. XRP Ledger julkaistiin vuonna 2013 ja sen oma valuutta XRP. Yritys käytti nimeä Ripple Labs vuoteen 2015 asti, jolloin se muutettiin pelkäksi Rippleksi.

Ripple on ainutlaatuinen, koska se mahdollistaa rahan siirtämisen rajojen yli halvalla ja nopeasti. Sen verkossa tapahtuvat maksut suoritetaan sekunneissa, ja maksut ovat erittäin alhaiset verrattuna muihin verkkoihin

Ripplen valuutta XRP

Ripplen valuutta on nimeltään XRP. Se on digitaalinen omaisuuserä, jota käytetään helpottamaan rajat ylittäviä maksuja Ripple-verkossa. XRP:n tavoitteena on maailmanlaajuinen, avoimen lähdekoodin hajautettu maksujärjestelmä, jonka avulla kuka tahansa maailmassa voi tehdä maksutapahtumia turvautumatta kolmansiin osapuoliin tai pankkeihin.

XRP on markkinakapasiteetiltaan maailman toiseksi suurin kryptovaluutta, ja sen teknologiaa käytetään monissa rahoituslaitoksissa maailmanlaajuisesti. Se käyttää konsensusalgoritmia, jonka avulla transaktiot voidaan vahvistaa ilman kallista louhintaa tai proof of workia. Sillä on myös hyvin alhaiset transaktiomaksut verrattuna muihin lohkoketjuratkaisuihin.

Tällä hetkellä XRP:llä käydään kauppaa useissa kryptopörsseissä, kuten Binance, BitMex, Kraken ja kotimaiset Coinmotion ja NorthCrypto. XRP:tä voi ostaa myös fiat-valuutalla, kuten euroilla useiden alustojen kautta. Myöhemmin tällä sivulla käymme läpi XRP:n kurssikehitystä ja kaupankäyntiä.

Miten Ripple toimii?

Ripple on vaikuttanut maailmanlaajuiseen rahoitukseen siitä lähtien, kun se lanseerattiin vuonna 2013. Se on mahdollistanut sen, että ihmiset voivat lähettää rahaa rajojen yli nopeasti ja edullisesti, jolloin pitkät odotusajat ja korkeat kustannukset ovat jääneet historiaan tai muiden rahansiirtojen vaivaksi.

Ripple toimii lohkoketjupohjaisen järjestelmän avulla, mutta se eroaa muista lohkoketjuista, kuten Bitcoinista, monin tavoin. Se perustuu konsensusprotokollaan, mikä tarkoittaa, että kaikkien osallistujien on sovittava transaktioiden järjestyksestä. Ripple-verkossa ei tarvita louhijoita, ja sen solmuja pyörittävät validoijat, jotka validoivat verkossa tapahtuvat transaktiot. Nämä validoijat ansaitsevat työstään XRP-palkkioita, joiden avulla he voivat pitää järjestelmän tehokkaasti käynnissä.

Lisäksi XRP:llä on siis oma natiivi valuutta, jota voidaan käyttää maksujen suorittamiseen nopeasti ja edullisesti minimaalisilla kuluilla. Ripplen tavoitteena on tehdä kansainvälisistä maksuista nopeampia ja turvallisempia kuin perinteiset menetelmät, kuten tilisiirrot, ja jopa nopeampia kuin pankkien väliset maksut.

Mitä eroa Ripplellä on Bitcoiniin?

Ripple ja Bitcoin ovat kaksi hyvin tunnettua ja erilaista kryptovaluuttaa. Ripple on enemmän maksuprotokolla, kun taas Bitcoin on puhtaasti digitaalinen omaisuuserä.

  • Bitcoin on ensimmäinen koskaan luotu kryptovaluutta. Se lanseerattiin vuonna 2009, ja sen päätarkoituksena on tarjota käyttäjille vaihtoehtoinen valuutta, joka on riippumaton keskuspankeista ja hallituksista. Se perustuu lohkoketjuteknologiaan, jossa transaktiot kirjataan muuttumattomaan julkiseen tilikirjaan.
  • Ripple puolestaan luotiin vaihtoehdoksi perinteisille pankkijärjestelmille, ja sen avulla maksuja voidaan suorittaa nopeasti yli rajojen minimaalisilla transaktiokustannuksilla. Toisin kuin Bitcoin, se ei vaadi louhijoita tai proof-of-work-järjestelmää, vaan se käyttää omaa konsensusalgoritmiaan nimeltä Rippled, jonka avulla kaikki osallistujat voivat päästä yhteisymmärrykseen ilman kalliita maksuja. Monet suuret pankit ja rahoituslaitokset tukevat Ripplen teknologiaa, mikä tekee siitä luotettavan pankkien ja muiden yritysten käyttöön.

Lyhyesti sanottuna Bitcoin on vaihtoehtoinen valuutta, kun taas Ripple on protokolla, joka mahdollistaa nopeat maksut alhaisilla transaktiokustannuksilla. Molemmat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, mutta niiden väliset erot on otettava huomioon, kun päätetään, kumpi sopii paremmin sinun tai yrityksesi tarpeisiin.

Kaiken kaikkiaan Ripple tarjoaa nopeampia transaktioita kuin Bitcoin, ja se soveltuu paremmin kansainvälisiin maksuihin alhaisen maksunsa ansiosta. Sillä on siis myös joidenkin suurten rahoituslaitosten tuki, mikä tekee siitä luotettavamman yritysten käyttöön verrattuna muihin kryptovaluuttaratkaisuihin.

Ripplen kurssi

Tätä artikkelia kirjoittaessa yksi XRP on 0,37 euroa. XRP:n tähänastinen huippu on tammikuulta 2018, kun arvo kävi 2,25 eurossa. Marraskuussa 2021 ennen viimeistä suurta kryptojen kurssiromahdusta arvo oli 1,04 euroa. Marraskuusta 2021 Bitcoin on ollut vaikeuksissa, mikä on näkynyt myös muiden kryptovaluuttojen kursseissa mollivoittoisesti.

Sittemmin Bitcoinin kurssi on tasaantunut ja tällä hetkellä pohditaan jo, milloin nähdään seuraava suuri kryptovaluuttojen kurssinousu, jonka veturina Bitcoin todennäköisesti toimii tälläkin kertaa. On odotettavissa, että Ripple ja monet muut kryptovaluutat hyötyvät seuraavasta suuresta kryptorallista ja sen ympärillä olevasta hypestä.

Kuten aina, on tärkeää pitää silmällä uutisia ja markkinatunnelmia ennen kuin sijoittaa mihinkään kryptovaluuttaan. Lisäksi, jos harkitset XRP:hen sijoittamista tai kaupankäyntiä sitä EUR:a vastaan, muista tehdä ensin kotiläksysi ja ota tarvittaessa yhteyttä rahoitusneuvojaan asianmukaisten sijoitusneuvojen saamiseksi.

Kaupankäynti

XRP:llä voi käydä kauppaa useissa tokenia tukevissa pörsseissä. Suosituimpia kaupankäyntialustoja ovat esimerkiksi eToro ja Binance. Moni suomalainen haluaa käyttää myös suomalaisia alustoja; Coinmotion ja NorthCrypto. Ennen kuin aloitat kaupankäynnin XRP:llä, on tärkeää ymmärtää markkinoita ja niiden liikkeitä, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ostaessasi tai myydessäsi XRP-tokeneita.

Kun XRP:llä käydään kauppaa euroa vastaan, käytettävissä on kaksi päämenetelmää: spot-kaupankäynti ja marginaalikaupankäynti. Spot-kaupankäynnin avulla käyttäjät voivat ostaa ja myydä Rippleä välittömästi, kun taas marginaalikaupankäynnin avulla kauppiaat voivat vipuvaikuttaa positioihinsa lainaamalla varoja välittäjältä sovittua korkoa vastaan. Riippumatta siitä, kumman menetelmän valitset XRP-kauppojasi varten, on suositeltavaa käyttää säänneltyä välittäjää, koska se tarjoaa lisäturvaa.

Miten kaupankäynnin voi aloittaa?

XRP:llä kaupankäyminen alkaa rekisteröitymällä johonkin kryptovaluuttapörssiin. Se on nopeaa ja siinä onnistuu normaalisti 5–10 minuutissa. Kun tilisi on perustettu, voit tallettaa varoja ja aloittaa ostamisen ja myymisen XRP:llä. Ennen XRP:n ostamista tai myymistä on tärkeää perehtyä kaupankäynnin perusteisiin ja ymmärtää markkinoiden tunnelmia.

Kannattaa myös harkita kryptolompakon hankkimista, jotta voit säilyttää XRP-tokenit turvallisesti. Kryptovaluuttojen tallentamiseen on saatavilla monia luotettavia lompakoita, mukaan lukien laitteistolompakot, kuten Ledger ja Trezor sekä verkkolompakot, kuten Coinbase ja Binance Wallet.