Mikä on Litecoin?

Litecoin on yksi ensimmäisistä ja suosituimmista kryptovaluutoista. Sen koodi perustuu sen edeltäjän, Bitcoinin, koodiin, mikä on auttanut valuutan vakiinnuttamisessa maksuvälineeksi. Vaikka se pohjautuukin Bitcoiniin, hyödyntää se kuitenkin omaa lohkoketjuaan, sillä on omia ominaisuuksiaan ja sen tulevaisuuden kehitysaskeleetkin ovat osittain erilaisia.

Sekä Bitcoin että Litecoin perustuvat avoimeen lähdekoodiin, jota kuka tahansa voi käyttää. Käytännössä siis jokainen meistä voi hyödyntää tuota koodia rakentaakseen oman kryptovaluutan. Tämä onkin edesauttanut sitä, että uusien tekijöiden on ollut helpompaa tulla alalle ja jatkuvasti on julkaistu myös uusia innovaatiota kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen maailmassa.

Litecoinin ensivaiheet

Litecoinin ensiaskeleet keskittyivät teknologiaan ja infrastruktuuriin. Ajan myötä Litecoinista on tullut kohtalaisen suosittu valinta jokapäiväisiin maksuihin, vaikkei sitä niin sanotut suuret massat vielä käytäkään. Litecoin ei joka tapauksessa ole vielä läheskään niin tunnettu kuin Bitcoin. Varsinkin, kun valtamedia puhuu kryptovaluutoista, puhuu se lähes aina Bitcoinista ja sen kurssista. Ajankohtaista tietoa Bitcoinista sekä sen kurssista ja kaupankäynnistä voi lukea https://bitcoinpikaosto.com/verkkosivustolla.

Charlie Lee, Litecoinin perustaja, on ollut hyvin vaikutusvaltainen Litecoinin kehityksessä sen alkuvaiheista lähtien. Hän on edelleen aktiivisesti mukana Litecoininin suunnittelussa ja kuvaili kerran sen tavoitetta kunnianhimoisesti ”digitaaliseksi hopeaksi”.

Vuonna 2011 Lee löysi kryptovaluuttamaailman ja kiinnostui kovasti Bitcoinista. Pian hän tajusi, että Bitcoinin rinnalla oli tilaa toisellekin kryptovaluutalle. Leen perustama Litecoin lanseerattiin lopulta lokakuussa 2011. Lee loi Litecoinin nopeasti tarkoituksenaan tehdä siitä Bitcoinia ketterämpi ja kevyempi kryptovaluutta, täystä tulee myös nimen alku ”lite”.

Kryptovaluuttatapahtumien vertaisverkkoluonne tekee niistä uskomattoman nopeita ja edullisia käyttää verrattuna perinteisiin menetelmiin, kuten luottokortteihin ja pankkisiirtoihin. Koska teknologia on myös hajautettu, transaktioihin ei liity välikäsiä – tarvitset vain osoitteesi varojen lähettämiseen tai vastaanottamiseen.

Proof of work -konsensusalgoritmi

Litecoin ja Bitcoin perustuvat Proof of work -konsensusalgoritmiin. Tästä huolimatta algoritmit eivät ole identtiset, Bitcoinin algoritmi on nimeltään SHA-256 ja Litecoinin algoritmin nimi on Scrypt. Litecoinin algoritmi nopeuttaa louhintaprosessia huomattavasti Bitcoiniin verrattuna, mikä tarkoittaa, että useampia kolikoita voidaan louhia lyhyemmässä ajassa ja pienemmillä kustannuksilla. Se puolestaan tekee siitä helpommin saatavilla olevan tavallisille käyttäjille, jotka eivät halua nähdä vaivaa suurten laskentatehomäärien hankkimiseksi.

Litecoinia on yhä mahdollista louhia. Koska kolikot ovat nykyisin kuitenkin hyvin suosittuja ja niiden louhiminen kotikonstein on yhä vaikeampaa, voi olla kannattavampaa ostaa niitä suoraan pörssistä. Litecoineja on mahdollista louhia maksimissaan 84 miljoonaa kappaletta.

Proof of Work on konsensusalgoritmi, jota Litecoin ja Bitcoin käyttävät varmistaakseen, että transaktiot ovat päteviä ja turvallisia. Jotta järjestelmä olisi turvallinen, louhijoiden on ratkaistava monimutkaisia matemaattisia ongelmia lisätäkseen lohkoja lohkoketjuun. Kun nämä pulmat on ratkaistu, uusia kolikoita vapautuu ja transaktiomaksut jaetaan osallistuvien louhijoiden kesken.

Palapelien ratkaisemiseen käytetään laskentatehoa, joka kuluttaa valtavasti energiaa. Proof of work on pohjimmiltaan tapa todentaa, että joku on nähnyt vaivaa ja käyttänyt aikaa tuottaakseen jotain arvokasta (tässä tapauksessa kolikon). Tämä auttaa varmistamaan, että kaikki verkossa tapahtuvat transaktiot ovat laillisia eivätkä vilpillisiä tai kaksinkertaisia.

Miten Litecoin eroaa Bitcoinista?

Selvin ero näiden kahden valuutan välillä on transaktioiden nopeus. Yleensä Bitcoin-tapahtumien käsittely kestää keskimäärin 10 minuuttia, kun taas Litecoin-tapahtumien käsittely kestää yleensä noin 2,5 minuuttia. Tämä tekee Litecoinista paljon nopeamman vaihtoehdon niille, jotka haluavat suorittaa maksuja kryptovaluutoilla.

Toinen selkeä ero Bitcoinin ja Litecoinin välillä on niiden enimmäistarjonnan yläraja. Bitcoineja on rajoitettu 21 miljoonaan, kun taas louhittavien Litecoinien kokonaismäärä on 84 miljoonaa. Tämä tarkoittaa sitä, että liikkeessä on enemmän yksiköitä, mikä voi tehdä sen louhimisesta kannattavampaa vielä tässä vaiheessa. On kuitenkin syytä muistaa, että louhimisen kannattavuus riippuu paljon kuitenkin valuutan arvostuksesta, maineesta ja muista tekijöistä.

Litecoinilla on myös joitakin ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista kryptovaluutoista. Esimerkiksi sen lohkoketju on yhteensopiva SegWitin kanssa, joka on protokolla, joka tekee transaktioista nopeampia ja halvempia. Se tukee myös Lightning Network -verkostoa, jonka avulla käyttäjät voivat avata maksukanavia ilman tarvetta tallentaa tietoja lohkoketjuun.

Litecoin tukee myös Atomic Swaps -tekniikkaa, joka tarjoaa tavan vaihtaa yksi kryptovaluutta toiseen ilman, että tarvitsee turvautua kolmanteen osapuoleen. Kaikki nämä ominaisuudet tekevät Litecoinista houkuttelevan vaihtoehdon Bitcoinille ja muille kryptovaluutoille

Litecoinin transaktioiden kustannukset ovat myös alhaisemmat kuin Bitcoinilla. Tämä tekee Litecoinista ihanteellisen valinnan pieniin ostoksiin, kuten kahvin ostamiseen tai laskujen maksamiseen verkossa. Alhaiset maksut tekevät siitä myös houkuttelevamman kauppiaille, jotka haluavat hyväksyä maksuja kryptovaluutoilla mutta eivät halua maksaa korkeita maksuja. Kaikki nämä tekijät tekevät Litecoinista varteenotettavan vaihtoehdon digitaalisiin maksuihin.

Miten SegWit liittyy Litecoiniin?

SegWit eli Segregated Witness on protokolla, joka auttaa parantamaan Litecoinin skaalautuvuutta. Se erottaa transaktioiden tiedot digitaalisista allekirjoituksista ja mahdollistaa niiden tallentamisen erikseen lohkoketjuun. Tämä mahdollistaa pääsyn useampaan transaktiotietoon lyhyemmässä ajassa ja vähemmillä resursseilla.

SegWitin käyttö auttaa myös vähentämään transaktiokustannuksia, koska se pienentää kunkin lohkon kokoa jopa 65 prosenttia. Kun kutakin lohkoa varten käsiteltävien tietojen määrä vähenee, louhijat tarvitsevat vähemmän laskentatehoa ja kuluttavat vähemmän resursseja. Tämän seurauksena transaktiomaksuja voidaan pienentää merkittävästi SegWitiä käytettäessä, ja tämä tekee Litecoinista houkuttelevan vaihtoehdon käyttäjille, jotka etsivät edullisempia maksuja.

MimbleWimple ja Lightning Network

MimbleWimple ja Lightning Network ovat niin ikään Litecoinin tukemia ominaisuuksia. MimbleWimple on protokolla, joka parantaa Litecoinin transaktioiden yksityisyyttä ja skaalautuvuutta. Käyttämällä tätä protokollaa käyttäjät voivat lähettää maksuja turvallisemmin ja tehokkaammin.

Samaan aikaan Lightning Network on maksukanava, jonka avulla käyttäjät voivat tehdä maksutapahtumia ilman, että heidän tarvitsee tallentaa tietoja lohkoketjuun. Tämä nopeuttaa ja ”halpuuttaa” käyttäjien varainsiirtoja Litecoinilla.

Näiden ominaisuuksien ansiosta Litecoin tarjoaa käyttäjille tehokkaan tavan käsitellä digitaalisia maksuja turvallisuudesta tai yksityisyydestä tinkimättä. Ominaisuudet erottavat Litecoinin myös muista kryptovaluutoista, joka luo uskoa myös sen tulevaisuuteen.

Mihin Litecoinia voi jo käyttää?

Litecoinilla voi jo nyt maksaa tavaroista ja palveluista verkossa. Monet kauppiaat hyväksyvät Litecoin-maksuja, mukaan lukien suuret verkkokauppiaat, kuten Microsoft. Sitä voi käyttää myös lahjakorttien ostamiseen joiltakin myyjiltä. Lisäksi käyttäjät voivat säilyttää varojaan digitaalisissa lompakoissa, jotka tukevat Litecoinia, tai käyttää sitä muiden kryptovaluuttojen vaihtamiseen turvautumatta kolmannen osapuolen palveluihin.

Kryptovaluuttojen hyödyntäminen esimerkiksi kahvilassa tai elokuvateatterissa käydessä ei ole vielä yleistynyt. Yksi syy on siinä, että suuresta massasta harvalla on vielä kuitenkaan kryptovaluuttoja ja vielä harvempi on tottunut käyttämään niitä maksuihin.

Aika tulee näyttämään, millä tavoin puhelimella maksaminen ja kryptovaluutat yhdistyvät käteväksi maksutavaksi. Henkilötietojen todentaminenhan esimerkiksi ottaa ison loikan digitaaliseen suuntaan ensi vuonna myös Suomessa sähköisen henkilöllisyystodistuksen myötä. Digitaalinen maksaminen ja henkilöllisyyden todentaminen houkuttelevatkin paljon uusia StartUp-yrityksiä myös Suomesta innovoimaan kaikkea uutta. StartUp-yrittäjyydestä kiinnostuneille tietoa on tarjolla pitchhelsinki.fi kotisivuilla.

Litecoinin kurssikehitys

Tätä artikkelia kirjoittaessa yksi Litecoin on 60,54 euroa. Parhaimmillaan kurssi kävi toukokuussa 2021, kun kurssi puhkaisi 285 euron rajan. Myös joulukuussa 2017 kurssi puhkaisi 260 euron rajan ja nämä huiput ovatkin olleet seurasta jyrkistä kurssinousuista, jotka ovat tyypillisiä kryptovaluuttamaailmassa.

Se, että Litecoinin arvo on tällä hetkellä ”vain” noin 60 euroa, johtuu koko alaa moukaroineesta kurssilaskusta. Marraskuussa 2021 alkoi Bitcoinin laskusuhdanne ja tämä on näkynyt lähes kaikissa muissakin kryptovaluutoissa negatiivisesti. Muut kryptovaluutat seuraavatkin selvästi kurssikehityksessään Bitcoinia ja alan yleistä trendiä.