Kiinnostus Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja kohtaan on viime vuosien epävarmoina aikoina vaihdellut. Siihen sijoittaminen kiinnostaa omaisuuden arvon säilyttämisen kannalta, sillä se on valtioiden ja pankkien sääntelyn ulottumattomissa. Monet toivovat saavansa sijoitukselleen myös tuottoa pitkällä aikavälillä. Oli perimmäinen syysi tällä sivulla olemiseen mikä hyvänsä, saat tästä artikkelista kattavat ohjeet Bitcoinin ostamiseen turvallisesti ja helposti!
Bitcoinin ostaminen vaatii tunnistautumisen
Bitcoinien ostaminen netistä vaatii pääsääntöisesti tunnistautumisen. Tämä voi tapahtua pankkitunnuksia käyttäen, mobiilivarmenteella tai lähettämällä pörssille kopiot tarvittavista asiakirjoista – prosessi vaihtelee riippuen siitä, minkälaisella alustalla käyt kauppaa.
KYC-protokollat (Know Your Customer = tunne asiakkaasi) edellyttävät yrityksiltä tietynlaisessa kaupanteossa asiakkaan tunnistamista. Kryptovaluuttakaupoissa liikkuu paljon rahaa ja se houkuttaa myös rikollisuutta; henkilöllisyyden todentamisen avulla voidaan välttyä tukemasta esimerkiksi rahanpesua ja terrorismia. Tunnistautumalla todistat olevasi aito, omalla nimelläsi esiintyvä henkilö ja tietenkin myös täysi-ikäinen.
Pörssit haluavat asiakkaaltaan rekisteröitymisen jälkeen yleensä kuvan voimassaolevasta henkilöllisyystodistuksesta (passi tai henkilökortti) ja mahdollisesti todisteen kotiosoitteesta (esimerkiksi sähkölasku). Suomalaiset pörssit Northcrypto ja Coinmotion hyväksyvät myös pankkitunnuksilla tunnistautumisen, mikä onkin todella helppoa ja nopeaa. Bittimaateilla voi yhtä lailla tunnistautua pankkitunnuksilla tai vaihtoehtoisesti voimassaolevalla Coinmotion-tilillä.
Kryptolompakossa Bitcoinisi ovat turvassa
Ennen Bitcoinin ostamista tulee hankkia lompakko, jossa varoja säilytetään. Kryptolompakko voi olla joko kuuma tai kylmä lompakko. Ensin mainitut voivat olla esimerkiksi mobiilisovelluksen muodossa ja jälkimmäiset usein USB-tikun kaltaisena laitteena. Toinen on siis nettiin yhteydessä oleva ohjelmisto ja toinen on yksinkertainen tallennuslaite. Kuuma lompakko on käytössä kätevämpi, mutta kylmä on huomattavasti turvallisempi.
Lompakossa säilytetään ensinnäkin julkisia avaimia, joilla tarkoitetaan lompakkosi osoitetta. Tarvitset tämän numeroista ja kirjaimista muodostuvan koodin ostaessasi Bitcoinia. Osoite luovutetaan myyvälle taholle, jotta ostamasi krypto löytää oikeaan paikkaan. Lompakossa ovat myös yksityiset avaimet, jotka ovat yhtä kuin omistamasi kryptovarat. Tällaisen yksityisen avaimen haltijalla on täysi käyttöoikeus sen edustamaan omaisuuserään eli nämä on äärimmäisen tärkeää pitää hyvässä turvassa ja yksinomaan omassa tiedossa!
Eri tapoja hankkia Bitcoinia
Bitcoinin ostaminen onnistuu useilla eri tavoilla. Voit ostaa Bitcoinia netissä toimivasta pörssistä, kryptovaluutta-automaateista tai suoraan toisilta käyttäjiltä. Katsotaanpa tarkemmin näitä eri ostomenetelmiä.
Kaupantekoa pörssissä missä ja milloin vain
Bitcoinin ostaminen onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta, kunhan käytettävissä on toimiva nettiyhteys. Netissä on tarjolla monia kryptovaluutan treidaamiseen keskittyneitä alustoja eli pörssejä, joissa kauppaa pääsee tekemään rekisteröitymisen ja tunnistautumisen jälkeen. Kaupankäynti tapahtuu valuuttapareina, kuten vaikkapa BTC/USD (Bitcoin vs. Yhdysvaltain dollari) ja BTC/EUR (Bitcoin vs. euro). Kryptoa voi luonnollisesti ostaa myös toisella kryptolla eli vaikkapa Bitcoinia Etherillä. Kaikkia vaihtopareja ei kuitenkaan ole tarjolla kaikilla alustoilla. Joissakin pörsseissä kaupankäynti on mahdollista vain kryptovaluutoilla, eikä laisinkaan euron kaltaisilla fiat-valuutoilla. Huomaa myös, että pörsseissä tehtyihin kauppoihin liittyy maksuja.
Käy kauppaa suoraan toisten kanssa P2P-alustoilla
P2P- eli peer-to-peer-alustoilla tarkoitetaan sellaisia sivustoja, joilla käyttäjät voivat tehdä kauppaa Bitcoinilla tai muilla kryptoilla suoraan toistensa kanssa ilman ylimääräisiä välikäsiä. Suosittuja P2P-alustoja ovat esimerkiksi LocalBitcoins ja Paxful. Maksut ovat näissä palveluissa yleensä pörssien vastaavia alhaisemmat.
Mikäli haluat ostaa Bitcoinia P2P-alustoilla, sinun tulee ensin luoda tili palveluun. Tunnistautumista ei yleensä vaadita. Tämän jälkeen voit etsiä myyjiä, jotka tarjoavat haluttua määrää Bitcoinia haluamallasi hinnalla. Alustoilla on mahdollista antaa arvioita käyttäjille ja niiden avulla voit löytää mahdollisimman luotettavan kauppakumppanin. P2P-kauppaan liittyy tästä huolimatta hieman suuremmat riskit tulla huijatuksi, kuin tavallisessa pörssissä.
Bittimaatilta kryptovaluuttaa käteisellä
Bittimaatti on helppo ja nopea tapa ostaa kryptovaluuttaa käteisellä. Automaatteja on kymmenkunta ympäri Suomea ja ne on luonnollisesti sijoitettu hieman isompiin kaupunkeihin. Tämän automaattien verkoston omistaa suomalainen Prasos Cash Management Oy ja ensimmäinen Bittimaatti asennettiin mihinkäs muualle kuin Helsinkiin vuonna 2015.
Tapahtuma aloitetaan tunnistautumalla joko pankkitunnuksilla tai Coinmotion-tilillä. Molempia tapoja käyttäen saat puhelimesi ruudulle näkyviin QR-koodin, jonka skannaat Bittimaatilla. Tämän jälkeen pääset joko myymään tai ostamaan kryptovaluuttaa. Automaatista voit siis myös nostaa käteistä myymistäsi Bitcoineista.
Sijoita vastuullisesti
Vastuullisen sijoittamisen tavoitteena on saada mahdollisimman hyvä tuotto sijoituksellesi ja samalla pitää sen riski alhaisena. Tämä vaatii tietenkin tutkimuksen tekemistä itse sijoittamisen perusteisiin ja taktiikoihin sekä sijoitettaviin kohteisiin. On tärkeää olla tietoinen siitä, miten tietty yhtiö toimii ja millaiset tulevaisuudennäkymät sillä on. Tutki siis asiantuntijoiden tekemiä ennusteita ja pyri pysymään talouselämän liikkeistä muutenkin ajan tasalla.
Oman riskinsietokyvyn määrittäminen on myös olennainen askel ennen sijoittamispäätöksen tekemistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sijoittaa ei pidä enempää, kuin on valmis menettämään. Varsinkin kryptovaluuttojen nopeasti vaihtelevien kurssien kanssa on helppo innostua ja laittaa rahaa paljon peliin siinä toivossa, että käy tuuri ja sijoitus moninkertaistuu. Monet ovat kuitenkin polttaneet niiden kanssa näppinsä, joten varovaisuus kannattaa pitää mukana. Salkun hajauttaminen on hyvä tapa pienentää riskiä; jos yksi sijoitus menee mönkään, muut kompensoivat sitä.