Selfien lyhyt historia
Jokainen vähänkin sosiaalista mediaa käyttänyt ihminen, eli käytännössä jokainen ihminen, on joskus kuullut sanan ”selfie”. Sanasta on tehty myös suomenkielisiä väännöksiä, kuten meitsie tai omis. Selfie kuva tarkoittaa itse itsestä otettua kuvaa, ja tämän kuvatyypin syntymiseen on suuresti vaikuttanut se, että lähes jokaisessa älypuhelimessa on etukamera. Tällöin näet itsesi samalla kun otat kuvaa, ja voit helposti nähdä, millainen kuvasta tulee, jo ennen sen ottamista. Selfien edeltäjiä, olivat noin 5-10 vuotta sitten suositut peiliselfiet, eli kameran tai kännykkäkameran avulla, peilin kautta otetut omakuvat. Näitä voi kutsua selfien isosiskoiksi. Parhaimmillaan kuvassa oli vielä likainen peili, ja kameralla peitettiin kasvot. Tyylikästä, eikö? Selfieiden muotiin tuleminen, ja etukameroiden kehittyminen, ovat luonnollisesti lisänneet omakuvien ottamista, mutta kun katsotaan hieman pidemmälle, voidaan huomata, että omakuvien ottaminen ei ole mikään uusi juttu. Ne ovat yksinkertaisesti vain muuttaneet muotoaan aikojen saatossa. Omaa itseä kuvaavat kuvat, ovat muuttuneet digitaaliseen muotoon. Jo satoja vuosia sitten, kuuluisat maalaajat ovat maalanneet kuvia itsestään, ja ihmistä on aina kiinnostanut omat kasvonsa. Mitä pahaa siinä on, vai onko mitään?
Mitä selfien ottaminen kertoo sinusta?
Kertooko selfien ottaminen loppujen lopuksi yhtään mistään muusta, kuin inhimillisyydestä? Ihmiset ovat aina olleet, ja tulevat aina olemaan itserakkaita. Sitä paitsi terve itserakkaus on hyvästä! Selfieiden jakaminen sosiaalisessa mediassa on yleensä aina, kuitenkin jollain tavalla merkityksellistä. Tärkeintä on luultavasti se, millaisen merkityksen itse omalle selfielleen antaa. Vaikka sitä ei tiedostaen ajattelisi, selfien ottamisella on jokin tarkoitus. Selfieillä voi rakenta itselleen imagon, rakentaa omaa identiteettiä sellaiseksi kuin toivoo sen olevan. Nuori, tai miksei vanhempikin ihminen, voi pitää yllä positiivista mielikuvaa itsestään, sosiaalisessa mediassa jaettujen selfie-kuvien avulla. Eikö se joka tapauksessa, ole hyväksi ihmisen itsetunnolle, että hän voi luoda itsestään tietynlaisen kuvan, ja esittää itsensä juuri siinä valossa, kuin haluaa? Myös se voi auttaa terveen itsetunnon, ja omakäsityksen luomisessa. Joskus voi olla kuitenkin syytä miettiä, millaisen kuvan haluaa itsestään välittää? Sosiaalisen median voima on valtava, ja vaikuttaa myös yksilön elämään. Yleisö, joka selfien tulee näkemään, esimerkiksi Instagram-seuraajat, tai Facebook kaverit, ovat tavallaan myös raati sille, mitä ihmiset sinusta ajattelevat, tuomaristo kuvalle, joka yrittää välittää tietynlaista viestiä. Asialla on myös toinen puoli, nimittäin selfieiden ottaminen, ja niiden runsas näkyminen sosiaalisessa mediassa, voi auttaa ulkonäköpaineiden murtamisessa. Selfie viestittää, että ”minä olen tällainen, ja on okei näyttää erilaiselta, kuin ihmiset mainoskuvissa”. Se, että et ole julkisuuden henkilö tai valokuvamalli, ei tarkoita, etteikö sinulla olisi oikeutta ottaa kuvia omasta naamastasi, ja vieläpä nauttia niiden tuomasta huomiosta. Selfieiden ottaminen on osa nuorisokulttuuria tänä päivänä, mutta kannattaa silti hiukan miettiä, missä ja millaisia kuvia itsestään jakaa.
Näin otat hyvän selfien
On ikuisuuskysymys, miten saisi itsestään mahdollisimman edustavan otoksen, ja se mikä toimii
toiselle, ei taas näytä lainkaan hyvältä toisen mielestä. Sekin totta kai vaikuttaa, että millaisen kuvan itsestään haluaa. Selfieiden ottamisen kruunaamaton kuningatar, on kiistatta seurapiirijulkkis Kim Kardashian. Hän mielellään neuvoo myös fanejaan selfien ottamisessa. Kimin mukaan kannattaa ottaa selfiet aina peilin edessä, vaikka peili ei tulisikaan mukaan kuvaan, jotta voi jatkuvasti seurata sitä, miltä näyttää. Kun otat paljon kuvia itsestäsi, tai vietät paljon aikaa peilin edessä, opit ajan kanssa huomaamaan, miltä ilmeet ja eleet näyttävät kameralle, ja mitkä kuvakulmat ovat omia kasvojasi ajatellen kaikkein parhaimmat. Yleensä läheltä otetuissa naamakuvissa, parhaiten toimivia kuvakulmia ovat, joko hieman ylhäältä päin otettu kuva, tai sitten niin, että kasvot ovat vinossa kuvaa nähden, eikä suoraan edestä, keskellä kuvaa, kuvattuina. Jokaiselle sopii kuitenkin vähän eri kuvakulmat, ja asiasta on varmasti niin monta mielipidettä, kuin on selfieiden ottajaakin. Kannattaa esimerkiksi miettiä, mitä puolia kasvoissasi haluat korostaa, ja mitkä ominaisuudet haluat enemmänkin peittää, niin saat jo hyvän lähtökohdan oikean kuvakulman löytämiselle, ja voit sitä kautta saada otettua enemmän ja enemmän itseäsi miellyttäviä omakuvia, ja osaat toki olla paremmin, myös muiden sinusta ottamissa kuvissa. Selfieiden avulla sinusta voi tulla omien kasvojesi asiantuntija! Yksi asia on poseraauksessa tärkeää, ja sen tiesi jo huippumalli Tyra Banks, vuosia ennen selfieitä. Se on tietenkin, että vaikka kuvassa näkyisivät vain kasvot, poseeraa koko kropalla, aivan kuten kokovartalokuvissakin. Usko pois, jo pelkästään tämä yksinkertainen kikka voi muuttaa selfiesi huomattavasti parempaan suuntaan!
Selfien ottamisessa tulee ehdottomasti myös ottaa huomioon valo, sekä taustalle tuleva ympäristö. Yleensä paras valo kuvan ottamiseen on luonnonvalo, joka ei tule suoraan edestä tai suoraan takaa kasvoihin nähden, vaan etuviistosta kasvoihin kohdistuen. Sisällä tämä onnistuu parhaiten, kun menee ikkunan viereen seisomaan. Paras aika ottaa kuva on aamupäivällä tai vaihtoehtoisesti myöhään iltapäivällä, kun aurinkoa ja valoa riittää, mutta ei kuitenkaan ole suorassa auringonpaisteessa. Silloin kuvasta tulee helposti ylivalottunut, ja näyttää valkoiselta kuin lakana. Salaman käyttöä taas ei voi suositella, kuin hätätapauksessa. Kiiluvat silmät ja tumma tausta, ei ole varmaan kenenkään mielestä hyvännäköiset.
Selfieiden ottamiseen on nykyään olemassa paljon välineitä, joista tunnetuin on varmasti selfiekeppi. Kepin avulla pääsee kauemmaksi kamerasta, ja voi ottaa omakuvaan mukaan vaikka koko vartalon. Selfiekeppi on kätevä myös silloin, jos haluaa taustan mukaan kuvaan eri tavalla, kuin miten se näkyisi, pelkästään käden mitalla otetussa kuvassa. Esimerkiksi ison porukan mahtuminen samaan kuvaan, ilman että kenenkään tarvitsee jäädä kuvan ulkopuolelle, onnistuu todella helposti selfietikun avulla. Omakuvien ottamisessa voi käyttää hyödykseen, myös esimerkiksi itselaukaisinta, joka on yleensä lähes kaikissa kameroissa, ja puhelimissa. Silloin välttyy oman käden näkymiseltä kuvassa, mitä monet eivät halua. Näyttäähän se kieltämättä hieman hölmöltä välillä, jos kuvassa näkyy käsi kurottamassa mahdollisimman pitkälle, ottamassa kuvaa. Itselaukaisimia on olemassa myös sellaisia, jotka saa piilotettua vaikka käteen, kuvaa ottaessa. Ennen näitä oli saatavilla ainoastaan kameroille, jalustan kanssa käytettäviksi, mutta nykyään niitä saa jo älypuhelimillekin. Osa tämänkaltaisista itselaukaisimista toimii esimerkiksi mobiilisovelluksen kautta, eli vain silloin, kun sovellus on auki puhelimessa. Puhelimiin voi ostaa myös selfiekuoria, jotka ovat vielä melko harvinaisia. Näissä selfiekuorissa on valo, joka kohdistuu kasvoihin, kun etukameralla ottaa kuvaa. Näin kuvan ottaminen, esimerkiksi huonossa valossa, on huomattavasti helpompaa.
Selfie-kuvan viimeistelynä toimivat useimmiten filtterit tai muokkaukset, joilla kuvan värejä, valoa, ja varjoja on mahdollista muuttaa. Mobiililaitteisiin on saatavilla kymmeniä erilaisia muokkausohjelmia, jonka lisäksi monessa puhelimessa on jo valmiina kuvanmuokkaukseen tarkoitteuja toimintoja. Sosiaalisen median sovellukset, kuten Instagram, Facebook, ja Snapchat, tarjoavat omat filtterinsä käyttäjilleen. Erilaisilla muokkauksilla kuvasta voi saada todella eri näköisen, ja saada kuvaan aikaan kirkkaammat värit, tai paremman valo-varjosuhteen. Pimeästäkin kuvasta tulee hetkessä aivan kirkas. Kuvia muokatessa kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä, sillä liian muokattu kuva ei näytä kenenkään mielestä, enää hyvältä.