Tänään kirjoitamme sosiaaliseen mediaan liittyvästä, tärkeästä aiheesta. Kaikilla asioilla on kaksi puolta, kuten myöskin, mitä tulee sosiaaliseen mediaan. Se on tuonut meille niin paljon hyvää, mutta valitettavasti myös jonkin verran huonoa. Ihmisillä on tapana luoda addiktioita erilaisiin asioihin, ja puhelimen käyttö on omiaan luomaan addiktioita, etenkin nykyään, sillä kaikilla on älypuhelimet, joilla pystyy tekemään melkein mitä tahansa. On huikea määrä erilaisia sovelluksia ja toimintoja, jotka ovat tehneet puhelimesta osan jokaista hetkeä päivissämme. Milloin otamme kuvia tai kuuntelemme musiikkia, milloin päivitämme Facebookia, kuvaamme Snapchat-videota, tai tekstaamme kavereille Whatsapissa. Sitten on vielä ne ihan tavalliset puhelut. On vaikeaa kuvitella, millaista jokapäiväinen arkielämämme olisi ilman sosiaalista mediaa. Se on mullistanut koko ajattelumme, ja elämämme. Se on samaan aikaan hyvä, ja huono asia. Silloin, kun elämä pyörii liikaa jonkun asian ympärillä, oli sitten kyseessä sosiaalinen media, tai joku aivan muu, on aika ottaa etäisyyttä.
Jotkut ihmisistä ovat enemmän taipuvaisia luomaan addiktioita, oli kyseessä mikä tahansa asia, kun taas toisille ihmisille addiktioita ei synny läheskään yhtä helposti, vaikka ulkoiset olosuhteet addiktion syntymiselle olisivat samanlaiset. Suomalaiset ihmiset ovat tutkimusten mukaan suurta some-kansaa, sillä esimerkiksi Facebookisssa on noin 2,4 miljoonaa suomalaista, mikä on hieman alle puolet suomalaisista. Yli 15-vuotiaista suomalaisista palvelua käyttää 56 prosenttia. Asiasta on puhuttu paljon, ja kirjoitettu vielä enemmän. Sosiaalinen media on joidenkin tutkijoiden mukaan jopa yhtä addiktoiva, kuin huumeet. Tosin terveysriskejä näiden kahden välillä ei oikeastaan voi vertailla, mutta somen koukuttavuudesta on silti hyvä kaikkien olla tietoinen. Mikäli tuntuu, että sinulla kuluu liikaa asiaa sosiaalisen median sovelluksia käyttäen, ole jonkun aikaa ilman sitä. Esimerkiksi yksi päivä, tai viikonloppu tekee jo ihmeitä sosiaalisen median käytölle, ja siinä myös huomaa, kuinka paljon siihen menee itsellä aikaa. Onko se sinulle sopiva aika, vai kenties aivan liikaa? Tauko auttaa ajattelemaan asiaa. Jokaisen meistä tulisi myös tehdä päätös siitä, että emme käytä sosiaalista mediaa, tai ylipäätään puhelinta tai tablettia silloin, kun olemme ystäviemme, tai perheemme, seurassa. Se aika on yhdessä keskustelua, kasvotusten käytävää sosiaalista kanssakäymistä varten. Jos haluat laittaa ilmoituksen tapaamisestamme Facebookiin, tai vaikka kuvan Instagramiin, tee ystävillesi, ja itsellesi palvelus, ja päivitä sosiaalinen media, vasta kun pääset kotiin.
Tiesitkö, että sosiaalisen median liikakäyttö voi aiheuttaa muun muassa ahdistusta, masennusta, sekä uniongelmia. Kaikki alkaa siitä, että aivoissa erittyy dopamiinia, silloin kun teemme jotain, josta nautimme, ja eritys jatkuu tehdessämme sitä. Dopamiini saa aivomme käymään ylikierroksilla, ja vaatimaan entistä enemmän, nopeaa tyydytyksen tunnetta. Sosiaalinen media voi aiheuttaa masentuneisuutta sen vuoksi, että ihmisillä on tapana alkaa helposti vertailemaan itseään muihin ihmisiin, ja heidän elämäänsä. Itse asiassa todellisuudessa ihmisten sosiaalinen media ei monestikaan kuvasta todenmukaisesti sitä, mitä heidän elämässään on meneillään. Sosiaalisessa mediassa jaat itsestäsi vain ne palaset, jotka haluat. Voit olla kuka tahansa, ja luoda itsestäsi melkein minkälaisen kuvan vain. Sen takia kadehtiminen on täysin turhaa. Puhelimen, ja netin käyttö iltaisin lisää unettomuuden riskiä, sillä juuri dopamiinin erityksen vuoksi ihmisen on saatava lisää, ja puhelimen pois laittaminen tulee todella haastavaksi, kun jatkuvasti tulee uusi viesti, tai on tarkistettava, onko Instagramissa jotain uutta meneillään, tai onko joku muuttunut viimeisen 10 minuutin aikana. Myös elektronisten laitteiden tuottama sininen valo, ei ole omiaan rauhoittamaan silmiä. Se pitää silmät virkeinä, jolloin nukahtaminen vaikeutuu. Sosiaalinen media on kuitenkin oikein, kohtuudella käytettynä varsin turvallinen ympäristö. Mikäli sinusta tuntuu, että käytät sitä liikaa, pidä pieni tauko, ja kuulostele tuntemuksiasi tauon aikana.