Somepaasto – kannattaako se?

Ei ole mikään salaisuus, että sosiaalisen median liiallinen käyttö voi vaikuttaa mielialaan negatiivisesti. Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole sanoa, että sosiaalinen media on lähtökohtaisesti huono asia. Pikemminkin pohdimme sitä, voiko sometauon pitämisestä olla apua mielialan ja yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi. Käsittelemme joitakin vinkkejä siihen, miten somen käyttöä voi vähentää jokapäiväisessä elämässä ja sitä, voiko täydellinen somepaasto olla välillä hyväksi.

Miten sosiaalinen media vaikuttaa meihin?

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaalisen median käyttö voi vaikuttaa mielialaan, tarkkaavaisuuteemme ja yleiseen hyvinvointiimme. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että sosiaalistaa mediaa usein käyttävät henkilöt raportoivat todennäköisemmin yksinäisyyden tunteesta tai heikosta itsetunnosta. Toisessa tutkimuksessa havaittiin että ihmiset, jotka käyttivät useita erilaisia sosiaalisen median muotoja päivittäin (esimerkiksi Facebook, Instagram ja Snapchat), kokivat enemmän masennuksen tunteita kuin ihmiset, jotka käyttivät vain yhtä tai kahta muotoa.

Vaikka nämä tutkimukset osoittavat selkeän yhteyden sosiaalisen median käytön ja negatiivisen minäkuvan välillä, on tärkeää huomata, että ne eivät viittaa syy-yhteyteen – toisin sanoen on epäselvää, onko masennuksen lisääntyminen ja ahdistus johtanut sosiaalisen median käytön lisääntymiseen tai päinvastoin.

Sometauon pitäminen

On todisteita siitä, että sosiaalisen median käytön vähentäminen voi parantaa mielialaa ja yleistä hyvinvointia. Tuoreessa tutkimuksessa yli 50 prosenttia ihmisistä, jotka olivat hiljattain pitäneet ”unplugged-lomaa”, kertoivat tunteneensa olonsa rentoutuneemmaksi palattuaan töihin. Muita hyötyjä olivat muun muassa paremmat ihmissuhteet tosielämässä, enemmän aikaa harrastuksille (kuten vaikkapa erilaisten pelien pelaaminen) ja yleisesti ottaen enemmän yhteyksiä maailmaan.

Sosiaalisesta mediasta irrottautumisella voi tietysti olla myös haittapuolensa. Esimerkiksi ihmiset, jotka pitävät pitkän tauon sosiaalisesta mediasta, saattavat kertoa tuntevansa itsensä ulkopuolisiksi tai erkaantuneiksi verkkoystävistään. Heidän voi myös olla vaikeampi pysyä hereillä.

Jos haluat pitää sosiaalisesta mediasta taukoa, kokeile aloittaa vaikka vain puolesta päivästä. Meillä on tapana tarkistaa sovelluksia useita kertoja tunnissa ja tämä väsyttää aivojamme. Pienikin lepo tästä voi auttaa mieltä pysymään virkeämpänä, eikä päivien tai viikkojen sometauolle ole välttämättä pakottavaa tarvetta.

Sosiaalisen median käytön vähentäminen

Sosiaalisen median käytön vähentämiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa sopivaa ratkaisua. Nämä vinkit voivat kuitenkin auttaa sinua ottamaan elämäsi takaisin hallintaasi:

  1. Verkossa vietettyä aikaa voi rajoittaa käyttämällä siihen tarkoitukseen tehtyä sovellusta. Suosituimpia näistä sovelluksista ovat luultavasti ”Moment” iOS:lle ja ”BreakFree” Androidille.
  2. Yritä tietoisesti olla tekemisissä ihmisten kanssa oikeassa elämässä eikä verkossa. Tämä auttaa vähentämään kiusausta selata syötteitä ja verrata itseäsi muihin sosiaalisessa mediassa.
  3. Yritä vähentää päivittäin tai viikoittain käyttämiesi sovellusten määrää. Sinun ei tarvitse sulkea tilejäsi lopullisesti, mutta keskity käyttämään sosiaalista mediaa vähemmän ja kokemaan enemmän arjessa.

Somen käytön rajoittamisella on myönteisiä vaikutuksia

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka voi tuntua vastenmieliseltä pitää taukoa sosiaalisesta mediasta tai edes vähentää sen käyttöä, voi psyykkinen terveytesi hyötyä siitä suuresti. Sapattivapaa sosiaalisesta mediasta voi parantaa mielialaa ja hyvinvointia. Rohkaisemmekin sinua tänään jättämään puhelimen pariksi tunniksi toiseen huoneeseen ja tekemään jotakin ihan muuta.