Tänään puhumme monia vanhempia askarruttavasta aiheesta. Nimittäin siitä, miten lapset ja sosiaalinen media sopivat yhteen. Mitä lasten on turvallista käyttää, vai ovatko lapset koskaan turvassa, käyttäessään sosiaalista mediaa? Sitä pohdimme nyt.
Monilla vanhemmilla on eri käsitys siitä, kuinka paljon lapset saavat käyttää sosiaalista mediaa, ja olla siinä mukana. Totta kai asia riippuu myös siitä, kuinka nuori lapsi on kyseessä. Suurimmassa osassa sosiaalisen media sovelluksia, kuten Facebook, ja Instagram, on 13 vuoden ikäraja. Tämä perustuu yhdysvaltalaiseen tietosuojalakiin, jonka mukaan alle 13 vuoden ikäisiltä lapsilta ei saa kerätä tietoja, heidän internetinkäytöstä. Sitä tekevät melkein kaikki hakupalvelut, ja sosiaalisen median sovellukset. Tietoja käytetään muun muassa kohdennettuun mainontaan.
Jos haluat rajoittaa lapsesi sosiaalisen median, ja muiden nettisivustojen käyttöä, sitä voi hallita asettamalla tietokoneelle rajoituksia, jotka estävät tietyille sivustoille pääsyn. Liikaa lapsen sosiaalisen median käyttöä, ei kannata kuitenkaan yrittää rajoittaa. Enemmänkin kannattaa keskustella nuoren kanssa siitä, millaisia kuvia, ja juttuja someen on sopivaa jakaa. Lapselle kannattaa kertoa siitä, että jokainen kuva voi netissä päätyä vääriin käsiin, jopa sen jälkeen, kun sen on poistanut omasta profiilistaan. Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsesi tekee netissä, mutta kunnioita kuitenkin lapsen yksityisyyttä. Kenenkään viestejä ei saa lukea, oli sitten lapsi tai aikuinen. Ethän halua muutenkaan tehdä lapsen oloa kurjaksi tai häpäistyksi, niin miksi sitten netin käytön kanssa? Voit keskustella hänen kanssaan siitä, haluaako nuori esimerkiksi olla vanhempansa Facebook-kaveri. Usein teini-ikäiset eivät halua olla vanhempiensa kavereita sosiaalisessa mediassa, koska he eivät halua vanhempiensa seuraavan elämäänsä sosiaalisessa mediassa, tai tulevan esimerkiksi kommentoimaan kuviaan. Kannattaa kunnioittaa nuoren päätöstä asiassa. Kuitenkin jos epäilet, että lapsesi tekee jotakin häntä itseään vahingoittavaa tai vaarallista, kannattaa asiaan puuttua rehdisti.
Sosiaaliseen mediaan, ja yleisesti, etenkin varhaisnuorten netinkäyttöön liittyvät kysymykset, ovat aina vaikeita. Asian hankaluutta lisää se, että jokainen nuori, ja jokainen vanhempi, suhtautuu asiaan eri tavalla. Pääasia kuitenkin on, että vanhemman täytyy voida keskustella lapsen kanssa asiassa, ja luottamuksen täytyy olla molemminpuolista. Vanhempi luottaa siihen, että varsinkin jo teini-ikään ehtinyt nuori, osaa käyttäytyä netissä toivotulla tavalla, ja käyttää sosiaalista mediaa asiallisesti. Lapsen taas tulee voida luottaa siihen, että vanhempi ei urki ja seuraa liikaa, mitä hän puuhaa netissä, ja että hänen yksityistään kunnioitetaan tässäkin asiassa. Lue lisää vinkkejä nuorten netinkäyttöön, esimerkiksi Väestöliiton sivuilta.