Kryptovaluuttoja voi säilyttää monin eri tavoin. Osa tavoista sopii paremmin aktiivisille kaupankäyjille, kun taas osa sopii paremmin turvallisuutta painottaville. Hinnoissakin on eroja, joten yhtä ja samaa lompakkoa ei voi suositella kaikille, vaan valintaan vaikuttaa omat lähtökohdat.
Ensimmäinen askel kryptolompakon luomisessa onkin päättää, minkä tyyppinen lompakko sopii sinulle parhaiten. Ennen kaikkea kannattaa ottaa huomioon, miten usein aiot käydä kauppaa ja millaisilla summilla. Jos aiot vain kokeilla kryptovaluuttoihin sijoittamista, ei kalliin lompakon ostaminen ole järkevää.
Kryptovaluutan säilyttäminen kaupankäyntialustalla
Kryptovaluuttojen säilyttäminen kaupankäyntialustalla on helppoa ja sopii niille, jotka aikovat käydä kauppaa usein. Suositut pörssit, kuten Coinmotion, Northcrypto, Coinbase, Binance ja eToro, tarjoavat tämän palvelun. Niitä voi käyttää siis myös suurten kryptovaluuttamäärien säilyttämiseen, mutta turvallisuustasoltaan ne eivät ole korkeinta luokkaa.
Esimerkiksi Bitcoinin tallentaminen kaupankäyntialustalla onnistuu samoilla tunnuksilla, kuin joita käytät kaupankäyntiin. Tärkeintä on pitää huolta omasta käyttäjätunnuksesta ja salasanasta, eikä jakaa niitä kenellekään muulle. Bitcoinien säilyttäminen kaupankäyntialustalla onnistuu myös minkään erillisen laitteen ostamista. Lisätietoa erilaisista lompakkovaihtoehdoista Bitcoinille löytyy osoitteessa https://bitcoinlompakko.com/.
Ohjelmistolompakot
Ohjelmistolompakot, kuten Bitcoin Core -lompakko, ladataan tietokoneeseen, tablettiin tai mobiililaitteeseen. Yksityinen avaimesi tallennetaan ohjelmistoon, mikä tekee niistä turvallisempia kuin kaupankäyntialustat. Ohjelmistolompakoissa voit myös tallentaa suuria määriä kryptovaluuttaa ilman lisäkustannuksia.
Varasi ovat kuitenkin vain yhtä turvassa kuin tietokoneesi, ja lompakko on altis viruksille ja hakkereille. Varmista aina, että lompakostasi on varmuuskopio, joka on tallennettu turvallisesti offline-tilassa vahingon tai varkauden varalta. Ohjelmistolompakko on välimalli kylmien lompakoiden ja varojen kaupankäyntialustalla säilyttämisen välillä.
Laitteistolompakot
Laitteistolompakot ovat pieniä laitteita, jotka näyttävät USB-tikuilta tai muistikorteilta. Ne pitävät kryptovaluuttasi täysin offline-tilassa ja tarjoavat korkean turvallisuustason hakkerointiyrityksiä vastaan. Laitteistolompakot sopivat niille, jotka aikovat säilyttää suuria määriä kryptovaluuttoja ilman tiheää kaupankäyntiä.
Laitteistolompakoiden hinta voi olla suhteellisen korkea, mutta ne tarjoavat korkeimman mahdollisen turvallisuuden. Halvimmillaan näitäkin lompakoita saa jopa muutamalla kympillä, joten hinta on kuitenkin maltillinen verrattuna niiden tuomaan tietoturvaan. Suosittuja laitteistolompakoita ovat Trezor, Ledger Nano S ja KeepKey.
Ledger Nano S on yksi markkinoiden suosituimmista laitteistolompakoista. Siinä on käyttäjäystävällinen käyttöliittymä ja se tukee suurta määrää eri kryptovaluuttoja. Nano S on saatavissa noin 50 eurolla, uudemmat mallit Nano S Plus ja Nano X ovat jonkin verran kalliimpia ja monipuolisempia. Kalliimmat mallit tukevat tyypillisesti suurempaa määrää kryptovaluuttoja ja pitävät sisällään myös korkeamman turvatason.
Pitkäaikaiseen säilytykseen kannattaa käyttää laitteistolompakkoa, kuten Ledgeriä tai Trezoria. Nämä lompakot tallentavat yksityiset avaimesi offline-tilassa, mikä tekee niistä immuuneja hakkerihyökkäyksille. Koska näiden lompakoiden ei tarvitse olla yhteydessä internetiin, voit hallita pääsyä omalla PIN-koodillasi. Laitteistolompakoiden huono puoli on, että ne ovat yleensä kalliimpia kuin ohjelmistolompakot.
Kuumat lompakot
Kuumat lompakot ovat yhteydessä internetiin ja siksi alttiimpia hakkereille. Ne sopivat pienille määrille kryptovaluuttoja, joita aiot käyttää usein. Suosittuja kuumia lompakoita ovat Coinbase, Exodus ja Trust Wallet.
Trust Wallet on hyvä esimerkki kuumasta lompakosta. Se on avoimen lähdekoodin kryptovaluuttalompakko, joka tukee yli 40 erilaista kryptovaluuttaa, mukaan lukien Bitcoin ja Ethereum. Mobiilisovelluksessa on ominaisuuksia, kuten turvallinen tapahtumien allekirjoittaminen, sisäänrakennettu vaihto ja hintakaaviointityökalut. Trust-lompakon tärkein etu on sen yksinkertaisuus; et tarvitse mitään teknisiä tietoa sen käyttöönotosta ja käytön aloittamisesta.
Kuumien lompakoiden etuna on, että niiden käyttö on usein ilmaista, joten ne ovat hyvä valinta niille, jotka haluavat kokeilla kryptovaluuttojen kauppaa. Ne tarjoavat kuitenkin vain vähän turvallisuutta verrattuna ohjelmisto- tai laitteistolompakoihin. Varmista aina, että pidät yksityisen avaimesi turvassa, äläkä koskaan jaa sitä kenenkään muun kanssa.
On tärkeää pitää kryptovaluuttalompakkosi aina turvassa, aivan kuten fyysinenkin lompakkosi. Mitä paremmin suojaat lompakkosi varkauksilta ja hakkerointiyrityksiltä, sitä paremmassa turvassa varasi ovat. Jos aiot säilyttää suuria määriä kryptovaluuttaa yhdessä paikassa, harkitse kylmiä lompakoita maksimaalisen turvallisuuden takaamiseksi.
Kylmät lompakot
Kylmät lompakot tallentavat kryptovaluutat offline-ympäristöön, mikä tarkoittaa, että niihin pääsee käsiksi vain hallitsemalla niitä sisältävää laitetta fyysisesti. Ne tarjoavat paremman turvallisuuden kuin kuumat lompakot, sillä niitä ei voi hakkeroida. Niiden käyttöönotto ja käyttö vaativat kuitenkin hieman teknisiä taitoja tai kiinnostusta aiheeseen.
Laitteistolompakot, kuten Ledger Nano S ja Trezor, ovat suosittuja esimerkkejä kylmistä lompakoista. Nämä laitteet muistuttavat USB-tikkuja, ja ne tallentavat yksityiset avaimesi netin ulottamattomiin. Kylmät lompakot tarjoavat korkean turvallisuustason hakkerointiyrityksiä vastaan, joten ne sopivat niille, jotka sijoittavat kryptovaluuttoihin ainakin 500 euron edestä. Kylmien lompakoiden haittapuolena on, että ne ovat yleensä kalliimpia kuin ohjelmistolompakot.
Paperilompakko
Paperilompakot ovat asiakirjoja, jotka sisältävät sekä julkisen että yksityisen avaimen selkokielisenä tekstinä ja jotka usein tulostetaan tai kirjoitetaan paperille. Paperilompakot ovatkin vanhanaikainen tapa säilyttää kryptovaluuttaa.
Paperilompakot koostuvat kahdesta paperinpalasta, joihin lompakon yksityinen ja julkinen avain on painettu tai kirjoitettu. Ne luodaan usein erityisillä verkkotyökaluilla, mutta ne on mahdollista luoda myös offline-tilassa tai jopa tulostaa ohjelmistolompakosta. Paperilompakoiden etuna on, että ne tarjoavat korkeimman turvallisuustason muihin vaihtoehtoihin verrattuna, koska avaimet tallennetaan täysin ja 100 prosenttisesti offline-tilassa.
Huonona puolena on se, että jos kadotat paperilompakkosi, et pääse enää käsiksi varoihisi, joten on tärkeää varmistaa, että pidät paperilompakkosi turvassa ja otat niistä myös varmuuskopiot. Paperilompakot ovat alttiita fyysisille vaurioille, kuten tulipaloille tai vaikka lasten leikeistä aiheutuville vahingoille, ja siksi niitä olisi säilytettävä turvallisessa paikassa. Ne sopivat parhaiten suurten kryptovaluuttamäärien säilyttämiseen, joita et odota käyttäväsi usein.
Kotimaiset vaihtoehdot
Jos etsit luotettavaa, suomalaista ja säänneltyä kryptokauppaalustaa, Northcrypto ja Coinmotion ovat parhaita vaihtoehtoja. Nämä alustat ovat erityisen käyttäjäystävällisiä aloitteleville sijoittajille ja tarjoavat kaiken palvelun tietysti suomen kielellä. Coinmotion perustettiin jo 2012 ja sen toimitusjohtajana on toiminut Heidi Hurskainen vuodesta 2019 lähtien.
Northcrypto ei ainoastaan tarjoa kryptovaluuttojen osto- ja myyntipalveluita, vaan se tarjoaa niille myös turvallisen säilytysvaihtoehdon. Coinmotionilla on samanlaisia ominaisuuksia. Tämän vuoksi sekä Northcrypto että Coinmotion voidaan luokitella kauppapaikoiksi ja säilytyspaikoiksi. Molemmilla palveluilla on tarjolla myös kätevä mobiilisovellus, ja tietysti palveluita voi käyttää myös tiekoneella selainpohjaisesti.
Suomalainen luottaa tietysti suomalaiseen ja todennäköisesti näihin alustoihin kohdistuu myös vähemmän hakkerointiyrityksiä, kuin maailman suosituimpiin alustoihin. Coinmotion ja Northcrypto ovat Finanssivalvonnan säätelemiä, joten niiden toiminta on tarkoin määriteltyä ja myös jatkuvasti viranomaisten tarkkailun alla. Tämä lisäksi turvaa kaupankäyntiin ja säilytykseen tuo myös kaksivaiheinen todennus.