Jos on koskaan seikkaillut videopalvelu Youtubessa, on pakostakin törmännyt lähivuosien uuteen ilmiöön: vlogeihin. Vlogit ovat lyhykäisyydessään samanlaisia kuin blogit, mutta vain videoiden muodossa. Suosituimmat vloggaajat ovat nuorten keskuudessa suorastaan julkkiksia ja parhaimmillaan vlogeilla on jopa kymmeniä tuhansia katselukertoja. Vlogeissa ihmiset esiintyvät itsenään, ilman käsikirjoitusta. Vlogin aiheita on niin monta kuin on vloggareitakin, mutta yleensä vlogeissa käsitellään henkilön elämää. Moni on ihastunut vlogien kaksisuuntaiseen viestintään, sillä vloggarit lukevat ahkerasti videoidensa kommentteja.
15-29 -vuotiaiden suomalaisten kohderyhmässä Youtube on kiilannut television ohi jo aikoja sitten. Youtubea ja vloggareita (tai ”tubettajia”) katsotaan keskimäärin lähes tunti päivässä ja 57% kohderyhmästä käyttää Youtubea päivittäin. 2,3 miljoonaa suomalaista siis katsoo Youtubea vähintään viikottain ja joka neljäs tilaa ainakin yhtä Youtube-kanavaa. Tubettaminen on myös ammattimaistunut ja tubettajia edustaakin Multi Channel Networkien kaltaiset yhtiöt. Yhtiöiden liikevaihdot ovat jopa tuplaantuneet, elleivät jopa triplaantuneet.
Suomessa operoi kolme MCN:ää, joista ainoa kotimainen on Töttöröö. Suomessa toimiva ruotalainen United Screens on triplannut yhteenlasketun liikevaihtonsa Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Tunnetuin MCN -yhtiö on ruotsalainen Suomessakin toimiva Splay, jonka talliin kuuluu monia suomalaisia nuorten suosimia tubettajia. Suomessa hype tubetuksen ja tubettajien ympärillä on kasvanut niin voimakkaasti, että Suomessa järjestetään Pohjoismaiden suurin tubettajatapahtuma Tubecon.
Suomalaiset ovat pärjänneet myös maailmalla tubettamisessa. Tamperelaisen Lauri Vuohensillan Hydraulic Press Channel oli vielä tämän vuoden maaliskuussa pieni kanava. Kanava kuitenkin linkattiin Redditiin, jossa se nousi suureksi hitiksi. Kanavalla murskataan hydraulipuristimella erilaisia esineitä.
Jos haaveilee itsekin tubettamisesta tai vloggaamisesta, tässä muutama neuvo:
- Katso mallia muilta. Hae Youtubessa sanalla ”vlogi” ja ota oppia muilta tubettajilta.
- Kuvaa ensin videoita vain omaan käyttöösi. Kaikki materiaali ei ehkä ole julkaistavaa. Voisitko näyttää vanhemmillesi tai pomollesi kyseisen videon? Jos et, se ei ehkä kuulu Youtubeen kaikkien silmille.
- Kännykkäkamera on tarpeeksi hyvä vasta-alkajalle eli heti ei kannata investoida videokameraan.
- Kukaan ei jaksa katsoa yksinpuhelua kovin kauaa. Jonkin näköinen rakenne on hyvä olla videoissa. Kirjoita vaikka avainsanoja paperille ja mieti, mistä haluat kertoa katsojille. Kuvaa video ja kasaa pätkistä kokonainen video. Erilaisia ilmaisia editointiohjelmia löytyy vaikka kuinka paljon.
- Kysy neuvoja muilta vlogaajilta ja tubettajilta.